Politică

Comunistii vor boicota sedinta de miercuri a parlamentului

Astazi, deputatii urmeaza sa se intruneasca intr-o noua sedinta plenara a legislativului. In ajun, alesii din partea PCRM au declarat ca nu se vor prezenta la sedinta anuntata de noua majoritate politica, intrucat au cerut pauza pana pe 4 septembrie pentru a-si constitui propria fractiune. Chiar si fara cei 48 de deputati comunisti, daca se vor prezenta toti cei 53 de deputati din Alianta pentru Integrare Europeana, sedinta va avea cvorumul necesar.

Marti, PCRM a depus o sesizare la Curtea Constitutionala prin care contesta alegerea lui Mihai Ghimpu in functia de presedinte al parlamentului. Potrivit comunistilor, democratii au incalcat 13 articole din Constitutie. „Avand in vedere importanta problemei, am solicitat ca subiectul sa fie examinat in regim de urgenta”, a declarat Vladimir ?urcan (nemembru al PCRM). „Noi consideram ca aceste hotarari sunt adoptate cu incalcari grave nu doar a Regulamentului parlamentului, ci si a Constitutiei R. Moldova, care garanteaza drepturile fundamentale politice ale cetatenilor si ale partidelor”, a mentionat ?urcan.

Marti, dupa-amiaza, secretariatul si Serviciul de presa al parlamentului nu cunosteau ordina de zi a sedintei de astazi. Cel mai probabil, noua majoritate din parlament nu va examina proiecte de legi, dar se va ocupa de organizarea interna, constituirea comisiilor si a Biroului permanent. Surse din cadrul Coalitiei ne-au comunicat ca AIE va astepta ca Curtea Constitutionala sa se expuna pe marginea alegerii lui Ghimpu in functia de spicher.

Amintim ca, la prima sedinta, din 28 august, decanul de varsta Ivan Calin a anuntat o pauza a lucrarilor parlamentului, la solicitarea PCRM. Solicitarea respectiva insa nu a fost supusa votului. Deputatii comunisti au parasit sala, iar cei democrati, care aveau cvorum, au votat pentru continuarea sedintei. Ulterior, ei l-au ales pe Mihai Ghimpu, liderul PL, in calitate de presedinte al parlamentului. Mai multi juristi independenti considera ca sedinta de vinerea trecuta a fost legala.

Potrivit unor surse, astazi comunistii au convocat o sedinta la nivel republican cu toti primarii si consilierii lor locali. De asemenea, in presa s-a vehiculat o posibila actiune de protest a acestora.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *