Actualitate

Comunistii vor mai mult

Deputatii din fractiunea PCRM se conformeaza deciziei Curtii Constitutionale juridic, nu si politic

Serafim Urecheanu, liderul AMN, a fost votat, in sedinta de ieri a legislativului, in functia de prim-vicepresedinte al parlamentului, cu votul a 53 de deputati ai Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE). In prezidiu, colegi ai spicherului Mihai Ghimpu – pe langa S. Urecheanu – vor fi inca trei vicepresedinti ai parlamentului.

Deocamdata, doar doua fotolii au fost ocupate de catre reprezentantii fractiunilor Partidului Liberal Democrat din Moldova si Partidului Democrat – Iurie ?ap si, respectiv, Mihai Raducanu. Tot ieri, cu votul unanim al tuturor deputatilor, a fost ales Biroul permanent al parlamentului. Tot ieri, deputatii au votat si hotararea cu privire la numarul si componenta numerica a comisiilor parlamentare.

Dupa ce Curtea Constitutionala a decis, marti, ca Mihai Ghimpu a fost ales legal in functia de presedinte al parlamentului, sedinta de ieri a continuat cu alegerea organelor de lucru ale institutiei. Dimineata, la ora 9.00, comunistii si deputatii din cadrul AIE s-au intalnit in sedinte separate, dupa care au intrat in sedinta in plen. Initial, au fost prezenti toti cei 101 deputati, dar dupa prima pauza, mai multi comunisti, inclusiv Vladimir Voronin, rand pe rand, au parasit sala.
Pe ordinea de zi au fost incluse trei chestiuni – alegerea vicepresedintilor parlamentului, formarea Biroului permanent si a comisiilor parlamentare. Prima interventie in cadrul sedintei a fost din partea deputatului AMN, Ion Plesca, care a propus ca in prezidiu sa fie alesi patru vicespicheri. Ulterior, deputatii au decis ca parlamentul va avea un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti. Fractiunii PCRM i s-a oferit functia de vicespicher, dar deputatii comunisti au refuzat sa-si propuna candidatura. Mark Tkaciuk a declarat: „Vom decide in cadrul fractiunii daca vom accepta aceasta functie sau nu. Noi am dorit functia de prim-vicespicher, pentru ca, intr-o anumita masura, reflecta actuala stare de lucruri. Si nu are rost sa stea, pur si simplu, un om de-al nostru acolo, in prezidiu”.
Votarea Biroului permanent al legislativului a fost mai simpla. Pe langa deputatii din oficiu – presedintele si vicepresedintii parlamentului -, membri ai Biroului permanent au devenit: Veaceslav Untila (AMN), Vladimir Filat (PLDM), Anatol Salaru (PL), Marian Lupu (PD), Vladimir ?urcan, Maria Postoico, Grigore Petrenko si Igor Dodon (toti PCRM). De aceasta data, s-a votat unanim.

Sedinta a continuat la ora 12.00 cu formarea comisiilor parlamentare permanente. S-a decis ca vor fi create noua comisii parlamentare: Juridica, numiri si imunitati; Economie, buget si finante; Securitate nationala, aparare si ordine publica; Politica externa si integrare europeana; Drepturile omului si relatii interetnice; Administratie publica, mediu si dezvoltare regionala; Cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media; Agricultura si industrie alimentara si Protectie sociala, sanatate si familie. Componenta numerica a acestora nu a fost votata de catre comunisti, motivand ca aceasta chestiune nu a fost inclusa pe ordinea de zi. Coalitia majoritara a decis, pana la urma, asupra numarului de deputati care vor forma comisiile. Cu exceptia Comisiei pentru drepturile omului si relatii interetnice, care va fi formata din 12 legislatori, celelalte vor avea cate 11 deputati. Componenta nominala si presedintii de comisii vor fi votati in sedinta de astazi.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *