Sport

Concurenta acerba la campionatele de karate-do

Aproape 70 de participanti a avut editia din anul curent a campionatelor republicane de karate, rezervate sportivilor in varsta de 16 ani si mai mult. Competitia a fost gazduita de sala sportiva a Universitatii de Stat de Educatie Fizica si Sport si a intrunit echipe de karateka din Ungheni, Cricova, Cimislia, Hancesti, Sangera, Orhei, precum si de la cluburile „Kime”, „Okinawa”, „Ronin”, toate din capitala.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale de Karate-do Traditional, sensei Anton Ignat, s-a decis organizarea in doua etape a competitiei. In prima etapa au fost incluse probele tehnico-tactice: kata individual, kata sincron si en-bu, urmand ca ulterior sa aiba loc un turneu la probele de lupte: kumite (individual si sincron) si fukugo.

La proba kata individual, in categoria celor mai tineri participanti (anul nasterii 1993-94), au dominat concursul karateka din capitala, ocupand primele doua locuri in clasament. Membrul clubului Okinawa Mihai Garaba a devenit campion, iar Daniel Ciobanu de la Kime, s-a pozitionat pe treapta secunda. Cel de-al treilea loc pe podium a revenit hancesteanului Ion Trestian.
Sportivii de la Kime, antrenati de Anton Ignat, au dominat si in categoria juniorilor nascuti in anii 1991-1992, unde Igor Razdorojnii a devenit campion, iar Alexandru Bacsaev – premiant de bronz. Unicul „intrus” pe podiumul acestei categorii s-a dovedit a fi Andrei Chitii din Hancesti.

Iurie Sarbu de la clubul Okinawa si-a depasit toti adversarii in demonstratiile de kata, categoria de varsta 19-20 de ani. Pe celelalte doua locuri premiante s-au clasat concitadinul Ion Mihalachi (Kime) si, respectiv, Sergiu Manzu din Cricova.
Cele mai inversunate dueluri s-au atestat in concursul seniorilor, in care victoria a repurtat-o Ion Graur (Kime). Putin mai slab decat invingatorul a evoluat karateka de la Okinawa, Iurie Plesca. Redutabilul Andrei Covalschi, colegul de club al campionului, s-a clasat pe locul trei.

In alte probe masculine, premianti au devenit:

Kata sincron
a.n. 1992-94: 1. Hancesti; 2. Ungheni
a.n. 1989-91: 1. Okinawa; 2. Kime
En-bu
a.n. 1992-94: 1. Cimislia; 2. Hancesti; 3. Ungheni
a.n. 1989-91: 1. Hancesti; 2. Cricova

Ana Vasilencofemeia care combina voleiul cu karate-ul

Cu certitudine, cel mai atractiv moment al campionatelor republicane de karate-do l-a constituit evoluarea femeilor pe salteaua de concurs. In competitia junioarelor de 15-16 ani, campioana a devenit Cristina Capros din Cricova, iar coechipiera sa, Victoria Talpa, s-a clasat pe locul trei. Vicecampioana a devenit Cristina Chele din Cimislia.

Participantele la proba similara rezervata senioarelor s-au straduit sa combine gratia feminina cu maturitatea sportiva, avand evolutii spectaculoase spre deliciul publicului prezent in tribune.

Intr-o lupta acerba, a treia pozitie in clasament i-a revenit Tatianei Ratusnean de la formatia chisinauiana Ronin. Una din cele mai experimentate karateka din R. Moldova, Silvia ?anu din Sangera, a devenit vicecampioana.

Prima treapta a podiumului a revenit unei veritabile luptatoare. Studenta la Universitatea Tehnica, Ana Vasilenco este o entuziasta voleibalista, fiind chiar si capitan al selectionatei institutiei. In penultima zi de iarna, Ana si-a facut un cadou nu doar cu ocazia Martisorului, dar si a Zilei Internationale a Femeilor, care ne bate la usa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *