Timpul.md

Sport 4 Martie 2010 | 18:42

Concurenta acerba la campionatele de karate-do

Aproape 70 de participanti a avut editia din anul curent a campionatelor republicane de karate, rezervate sportivilor in varsta de 16 ani si mai mult. Competitia a fost gazduita de sala sportiva a Universitatii de Stat de Educatie Fizica si Sport si a intrunit echipe de karateka din Ungheni, Cricova, Cimislia, Hancesti, Sangera, Orhei, precum si de la cluburile „Kime”, „Okinawa”, „Ronin”, toate din capitala.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale de Karate-do Traditional, sensei Anton Ignat, s-a decis organizarea in doua etape a competitiei. In prima etapa au fost incluse probele tehnico-tactice: kata individual, kata sincron si en-bu, urmand ca ulterior sa aiba loc un turneu la probele de lupte: kumite (individual si sincron) si fukugo.

La proba kata individual, in categoria celor mai tineri participanti (anul nasterii 1993-94), au dominat concursul karateka din capitala, ocupand primele doua locuri in clasament. Membrul clubului Okinawa Mihai Garaba a devenit campion, iar Daniel Ciobanu de la Kime, s-a pozitionat pe treapta secunda. Cel de-al treilea loc pe podium a revenit hancesteanului Ion Trestian.
Sportivii de la Kime, antrenati de Anton Ignat, au dominat si in categoria juniorilor nascuti in anii 1991-1992, unde Igor Razdorojnii a devenit campion, iar Alexandru Bacsaev - premiant de bronz. Unicul „intrus” pe podiumul acestei categorii s-a dovedit a fi Andrei Chitii din Hancesti.

Iurie Sarbu de la clubul Okinawa si-a depasit toti adversarii in demonstratiile de kata, categoria de varsta 19-20 de ani. Pe celelalte doua locuri premiante s-au clasat concitadinul Ion Mihalachi (Kime) si, respectiv, Sergiu Manzu din Cricova.
Cele mai inversunate dueluri s-au atestat in concursul seniorilor, in care victoria a repurtat-o Ion Graur (Kime). Putin mai slab decat invingatorul a evoluat karateka de la Okinawa, Iurie Plesca. Redutabilul Andrei Covalschi, colegul de club al campionului, s-a clasat pe locul trei.

In alte probe masculine, premianti au devenit:

Kata sincron
a.n. 1992-94: 1. Hancesti; 2. Ungheni
a.n. 1989-91: 1. Okinawa; 2. Kime
En-bu
a.n. 1992-94: 1. Cimislia; 2. Hancesti; 3. Ungheni
a.n. 1989-91: 1. Hancesti; 2. Cricova

Ana Vasilenco - femeia care combina voleiul cu karate-ul

Cu certitudine, cel mai atractiv moment al campionatelor republicane de karate-do l-a constituit evoluarea femeilor pe salteaua de concurs. In competitia junioarelor de 15-16 ani, campioana a devenit Cristina Capros din Cricova, iar coechipiera sa, Victoria Talpa, s-a clasat pe locul trei. Vicecampioana a devenit Cristina Chele din Cimislia.

Participantele la proba similara rezervata senioarelor s-au straduit sa combine gratia feminina cu maturitatea sportiva, avand evolutii spectaculoase spre deliciul publicului prezent in tribune.

Intr-o lupta acerba, a treia pozitie in clasament i-a revenit Tatianei Ratusnean de la formatia chisinauiana Ronin. Una din cele mai experimentate karateka din R. Moldova, Silvia ?anu din Sangera, a devenit vicecampioana.

Prima treapta a podiumului a revenit unei veritabile luptatoare. Studenta la Universitatea Tehnica, Ana Vasilenco este o entuziasta voleibalista, fiind chiar si capitan al selectionatei institutiei. In penultima zi de iarna, Ana si-a facut un cadou nu doar cu ocazia Martisorului, dar si a Zilei Internationale a Femeilor, care ne bate la usa.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus