Timpul.md

Actualitate 2 Noiembrie 2018 | 14:18

Constantinopolul: Din punct de vedere canonic în Ucraina nu mai există Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei

Patriarhia de Constantinopol a abolit actul prin care teritoriul Ucrainei a fost transferat în administrația Bisericii Ruse, ceea ce înseamnă că, de fapt, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei nu mai există în Ucraina, a declarat reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, Arhiepiscopul Job (Hecza) Telmisski, citat de BBC Ucraina.

„Abolirea actului din 1686 a desființat administrația Mitropoliei Kievului și a tuturor eparhiilor din Ucraina de către Biserica Moscovei”, a spus arhiepiscopul.

„Din punct de vedere canonic, acest lucru înseamnă că în Ucraina nu mai există Biserica Orodoxa Ucraineana a Patriarhiei Moscovei. De facto, conform acestei decizii a sinodului, toți ierarhii din Ucraina sunt ierarhi ai tronului ecumenic și trebuie să aștepte acum directiva Patriarhiei Ecumenice privind soarta lor de mai departe” – a explicat el.

Aceasta înseamnă că toți ierarhii bisericilor ucrainene în ochii Constantinopolului au același statut și drepturi egale de a participa la soborul Patriarhiei Ecumenice la care se va acorda autocefalia bisericii ucrainene.

Reprezentantul Constantinopolului a evitat să răspundă la întrebarea când ar putea fi convocat soborul autocefaliei ucrainene.

Potrivit acestuia, Patriarhul Ecumenic va convoca acest sobor atunci când va considera că „a sosit timpul”.

El a explicat că, din punct de vedere canonic, în Ucraina nu vor putea exista in continuare două biserici ortodoxe.

„Potrivit canoanelor bisericii, numai o singură biserică ortodoxă ar trebui să se afle pe teritoriul unui stat”, a spus Telmisski.

paginaderusia.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus