Actualitate

Constantinopolul: Din punct de vedere canonic în Ucraina nu mai există Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei

„Abolirea actului din 1686 a desființat administrația Mitropoliei Kievului și a tuturor eparhiilor din Ucraina de către Biserica Moscovei”, a spus arhiepiscopul.

„Din punct de vedere canonic, acest lucru înseamnă că în Ucraina nu mai există Biserica Orodoxa Ucraineana a Patriarhiei Moscovei. De facto, conform acestei decizii a sinodului, toți ierarhii din Ucraina sunt ierarhi ai tronului ecumenic și trebuie să aștepte acum directiva Patriarhiei Ecumenice privind soarta lor de mai departe” – a explicat el.

Aceasta înseamnă că toți ierarhii bisericilor ucrainene în ochii Constantinopolului au același statut și drepturi egale de a participa la soborul Patriarhiei Ecumenice la care se va acorda autocefalia bisericii ucrainene.

Reprezentantul Constantinopolului a evitat să răspundă la întrebarea când ar putea fi convocat soborul autocefaliei ucrainene.

Potrivit acestuia, Patriarhul Ecumenic va convoca acest sobor atunci când va considera că „a sosit timpul”.

El a explicat că, din punct de vedere canonic, în Ucraina nu vor putea exista in continuare două biserici ortodoxe.

„Potrivit canoanelor bisericii, numai o singură biserică ortodoxă ar trebui să se afle pe teritoriul unui stat”, a spus Telmisski.

paginaderusia.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *