Actualitate

Corul robilor si vopsirea comunistilor

Cei doi agenti de influenta, Kalman Mizsei, trimisul in RM al inaltului reprezentant UE, Javier Solana si analistul politic Vladimir Socor, au dat impreuna un ultimatum PCRM sa voteze presedintele RM. Oare ce i-o fi apucat? Pana acum s-au aratat a fi cei mai vajnici avocati ai lui Voronin si ai PCRM.

Au ponegrit liberalii, au declarat ca fiind corecte alegerile din 5 aprilie, au laudat atitudinea inteleapta a lui Voronin vizavi de violentele din 7 aprilie, au facut presiuni asupra Opozitiei pentru a vota alaturi de PCRM presedintele, guvernul si conducerea parlamentului. Au preluat discursul lui Voronin si au atacat cu marsavie Romania si pe Traian Basescu…

Oportunism sau siretlic?
Sa-i fi parasit cei doi pe comunisti din oportunism, pentru a se pune bine cu noua Putere de la Chisinau? Nici pomina. De fapt, reactia lui Mizsei si Socor fata de PCRM a venit ca urmare a vizitei la Chisinau a lui Serghei Nariskin, seful administratiei presedintelui rus Medvedev, care le-a cerut comunistilor sa-l voteze pe Marian Lupu ca sef al statului. Drept urmare, la fel ca in opera Nabucco a lui Giuseppe Verdi, Mizsei si Socor au inceput sa cante la unison partitura „Corul robilor”. Pentru ca ei asta si sunt, robii Kremlinului…

Pentru rusi problema e simpla. Trebuie sa aiba relatii cu invingatorii, pentru a nu mai pati la fel ca in Ucraina. Pe 5 aprilie, rusii aveau de ales intre Voronin si liberali. Din acest motiv, tinandu-se de nas, au fost nevoiti sa-l sustina pe comunist… Acum insa, sunt nevoiti sa aleaga intre presedintia lui Marian Lupu si cea interimara a lui Mihai Ghimpu. Rusii il prefera pe Lupu, iar refuzul deputatilor PCRM de a-l vota ar insemna mentinerea lui Mihai Ghimpu pe o durata nedeterminata ca presedinte interimar al RM. Drept urmare, acum, Mizsei si Socor s-au rasucit si ii pun lui Voronin sula-n coaste sa-l voteze pe Lupu, ceea ce este destul de umilitor pentru comunisti. Bineinteles, e umilitor si pentru Mizsei & Socor, care s-au facut de ras ani de zile cu Voronin, numai ca de sentimentele lor nu-i prea pasa nimanui…

E drept ca Socor canta disciplinat in „Corul robilor”, dar are in buzunarul de la piept si o partitura proprie, pe care vrea sa o impuna unor instrumentisti din orchestra comunista. Transformat in ideologul PCRM, el imparte comunistii in „responsabili” (care sunt favoritii lui) si „neimpacati”. Acestia din urma refuza alegerea presedintelui, avand nadejdea ca la primavara vor castiga alegerile anticipate. Pe „neimpacati” Socor ii sperie de la microfonul „Europei Libere” ca ar pierde pentru ca lumea s-a saturat de alegeri si pentru ca mai multi reprezentanti ai autoritatilor au trecut de partea noii Puteri, dand exemplul lui Gorincioi de la Audiovizual sau al judecatorilor din cazul Mocanu. Daca „responsabilii” nu isi impun punctul de vedere in fata „neimpacatilor”, Socor crede ca tovarasii lui comunisti vor fi „atrofiati si marginalizati”. Iata ce-l framanta pe el, de nu mai doarme nici noaptea!

Spalarea PCRM

Cel mai interesant dintre reprosurile pe care Socor le face aripii dure din PCRM e acela ca, pentru a castiga simpatia Moscovei, dar si a electoratului rusofon, durii din PCRM si presa controlata de ei invinuiesc pe nedrept Occidentul de amestec in debarcarea lor de la putere, iar aceste acuzatii nu dau bine in UE si SUA. Grija deosebita a lui Socor fata de imaginea externa a PCRM nu e intamplatoare. In Eurasia Daily Monitor, publicatia Fundatiei americane „Jamestown”, Socor deplangea faptul ca PCRM da prioritate relatiilor sale cu partide de extrema stanga, care sunt marginale in Europa, in loc sa se orienteze spre cele socialiste si social-democrate, cum ar dori tinerii din partid. Socor isi continua analiza cu laude la adresa Partidului Democrat, care este capabil sa atraga voturile electoratului comunist, are relatii bune cu Internationala Socialista si partidele socialiste/social-democrate europene si ar fi si singurul partid moldovenesc care s-ar adresa si alegatorilor rusofoni.

Socor pare sa forteze vechea garda bolsevica sa participe la alegerea presedintelui pentru a-l vota pe Marian Lupu. Apoi ar vrea ca PCRM, eventual fara dinozaurii sovietici, sa inceteze aberatiile despre complotul occidental indreptat impotriva lor. Aceasta le-ar permite apropierea de stanga europeana moderata si chiar aderarea la Partidul Socialistilor Europeni si la Internationala Socialista, eventual si cu schimbarea denumirii partidului. Asa au facut, in fond, toate fostele partide comuniste din Europa Centrala si de Est. Acestea nu au disparut dupa 1989 ci s-au transformat.

Socor, portavocea disidentilor

Scenariul urmator ar fi acela ca un PCRM spalat pe picioare, si cu secera si ciocanul stampilate pe ceafa (nu in frunte, ca pana acum), eventual sprijinit de socialistii europeni, ar putea trece drept un partid onorabil, iar intrarea sa la guvernare, eventual in alianta cu frati intru noua credinta social-democrata, ar fi ceva firesc. Noua combinatie politica ar fi mult mai „europeana” decat liberalii, zugraviti de Vladimir Socor, Alexander Rahr si alti propagandisti drept radicali, nationalisti, nostalgici etc. Desi parerile lui Socor nu conteaza, emitatorul fiind demult compromis, el detine multe informatii din interiorul PCRM si pare ca spune in gura mare ceea ce un grup din partid inca nu indrazneste, devenind astfel purtatorul de cuvant al unei fractiuni din PCRM.

Fara comunisti

Comunistii sunt liberi sa-si faca orice fel de strategii politice, atata timp cat nu incalca legile si Constitutia, iar faptul ca unii dintre ei doresc sa se lepede de fantomele trecutului sovietic este foarte laudabil. Problema este daca nu cumva sunt incurajati ori au discutii in acest sens cu alti politicieni din RM si din afara, care le-ar da sperante privind schimbarea esichierului politic.

Oricum, interimatul lui Mihai Ghimpu trebuie sa inceteze, pentru ca este o situatie extraordinara. In locul lui se va instala un presedinte legitim, ales de Parlament. Prelungirea interimatului si organizarea de alegeri anticipate nu sunt dorite de nimeni. Candidatul unic al AIE la presedintie este Marian Lupu. Pentru a fi ales, e nevoie de cel putin opt voturi de la comunisti, fie ca acestia sunt bolsevici, socialisti sau de orice alta orientare. Marian Lupu si deputatii din PDM s-au comportat loial, conform intelegerilor, si au votat spicherul si guvernul. La randul sau, el va primi voturile liberalilor. Caci, e limpede si pentru Lupu, si pentru toti ce consecinte grave, pe plan intern si extern, ar naste revenirea comunistilor la putere, si inca si pe usa din dos.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *