Ultima oră

Creşterea porcilor în gospodării ar putea fi INTERZISĂ: „Este singura soluţie împotriva pestei porcine”

Marii fermieri își văd afacerile ruinate și cer interzicerea creșterii porcilor în curțile sătenilor. Ei acuză că pierd contracte importante pentru că în gospodariile țărănești nu s-au respectat regulile de siguranță sanitar-veterinară.

Porcii au fost lăsați liberi și au intrat în contact cu mistreții, purtătorii virusului.

Reprezentații Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine și Porcine cred că ar fi bine ca, în perioada epidemiei de pestă porcină, gospodarii să renunțe la creșterea porcilor.

Previziuni sumbre după pesta porcină

agrointel.ro a intrat în posesia unui document oficial prin care autoritățile pregătesc terenul pentru interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile populației.

Este vorba despre măsuri aprobate de responsabilii statului, care includ sacrificarea controlată a porcilor din gospodării și apoi interzicerea repopulării.


 
Mai exact, gospodarii care sperau ca din banii primiți despăgubire pentru porcii sacrificați să își ia alte suine nu vor putea face acest lucru.

Măsurile adoptate fac obiectul unui document ce are statut de ”nesecret”.

În realitate, scrie agrointel.ro, deși elaborarea lui a avut loc pe 29 august, prevederile sale au fost ținute sub secret și nu au fost popularizate la nivel național, așa cum ar fi trebuit având în vedere puternicul impact social al măsurilor.

Fără porci în gospodării
Încă de când au apărut primele focare de pestă porcină africană la nivelul fermelor comerciale, în spațiul public s-a vorbit despre o eventuală interzicere a creșterii porcilor în gospodării.

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta spune că în Spania pesta porcină a putut fi eradicată doar prin interzicerea creşterii porcilor în curţi.

"Spaniolii au 30 şi ceva de ani de când se chinuie să scape. Au reuşit s-o stăvilească în clipa în care au interzis să se mai crească porci în gospodăria populaţiei", a declarat Minea.

Numărul porcilor sacrificați în gospodării a ajuns să fie unul foarte ridicat. Astfel, conform unei situații din data de 7 septembrie, numărul porcilor omorâți a ajuns la 183.613 de capete dintre care 53.661 de porci au fost din gospodăriile populației, restul din ferme comerciale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *