Timpul.md

Internațional 28 Martie 2017 | 07:43

CRIZELE şi recesiunile din Statele Unite, o realitate. Cea mai MARE economie a lumii, un model pentru UE?

Pentru aceia care spun că Uniunea Europeană nu poate supravieţui din cauza divergenţelor economice dintre ţările membre, Statele Unite ar putea veni ca o revelaţie. 

Cea mai mare economie a lumii are multiple focare de crize financiare, state excesiv de cheltuitoare şi altele rătăcite în recesiune şi cu toate acestea nu i se cântă prohodul, scrie Ziarul Financiar.

Guvernul statului Illinois cheltuie aproape la fel de mult ca oricare alt stat american cu excepţia unui singur domeniu, unul care distruge bugetul, după cum le-a explicat congresmenilor Thomas Walstrum, economist la Federal Reserve Bank of Chicago. 

„Cheltuielile cu pensiile sunt o parte importantă din ceea ce diferenţiază Illinois de alte state. Dacă combini cheltuielile pe pensii de-a lungul anilor, acestea reprezintă 75% din diferenţele dintre Illinois şi un stat american tipic“, spune Walstrum.

Fondurile de pensii din acest stat au un deficit de peste 130 de miliarde de dolari, de trei ori mai mare decât bugetul operaţional, scrie Illinois News Network. Cheltuielile cu pensiile reprezintă un sfert din cheltuielile anuale ale Illinois.

Dintre oraşe, campion la cheltuială este Chicago, responsabil pentru mai mult de jumătate din datoria locală de 50 de miliarde de dolari acumulată în timp de municipalităţi pentru plata pensiilor. Deficitul bugetar al statului a început să se dezvolte în urmă cu mulţi ani.

sursa: mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus