Bună Dimineața

Crucile de pe marginea drumului bagă oamenii în depresie

Cei de la mitropolie spun că instalarea crucilor lângă carosabil contravine canoanelor ortodoxe. Până acum se pare însă că acest lucru nu i-a deranjat și într-un final ne-am ales cu un cimitir întins pe toată țara. Pe majoritatea drumurile importante din Moldova găsim zeci de cruci. Unele ruginite, altele vopsite și îngrijite, unele din fier, altele din piatră – toate însă nu fac nimic altceva decât să distragă atenția șoferilor și să bage oamenii în depresie. Eu, spre exemplu, în copilărie credeam că peste tot unde erau montate cruci, erau înmormântați și oameni…

Abia acum biserica și autoritățile au înțeles că se creează un aspect macabru, iar în câțiva ani pe marginea drumului am putea avea mai multe cruci decât copaci. Să nu uităm cu ce scop au fost amplasate acestea. Fiecare dintre ele „comunică” faptul că în acel loc a decedat o persoană. Dacă e să ne conducem după această logică, curțile spitalelor ar trebui transformate în pseudo cimitire – acolo zilnic moare cineva.

Nici localitățile urbane nu sunt scutite de această practică stranie. În Chișinău, nu destul că avem biserici la fiecare pas, dar deja au început să apară și cruci în locurile unde cineva fie s-a sinucis, fie a fost lovit mortal de o mașină. Pe lângă toată atmosfera tensionată și depresivă din oraș, crucile sunt cireașa de pe tort.

Cei care vor demonta crucile au propus ca acestea să fie înlocuite cu o Troiță executată conform Canoanelor Bisericii. Crucile urmează să ajungă la mormintele oamenilor fără adăpost și a persoanelor din familii nevoiașe. Bună inițiativă, dar iată la ce bun trebuie înlocuite cu Troițe, tot nu pot înțelege! Pentru cei care nu cunosc, troița este o cruce mare din lemn sau din piatră, amplasată de regulă la răscruci sau în preajma fântânilor. Se pare că pe viitor șoferii vor avea o „priveliște” și mai deocheată!

Înțeleg că e mare durere și jale atunci când pierzi pe cineva drag, dar amplasarea unei cruci în locul unde acesta și-a dat ultima suflare chiar nu-i cea mai bună metodă de a-l comemora…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *