Europenii

Cte o centrala electrica in fiecare pivnita…

Germania experimenteaza electricitatea viitorului

Ecologic, eficient, durabil si economic. Asa ar trebui sa arate sistemul energetic al viitorului, aceasta fiind una dintre prioritatile momentului. Germania se vrea pionier in domeniu, lansand un proiect ambitios menit sa revolutioneze piata de energie. Pentru o Europa curata, nemtii vor pune cate o centrala electrica in fiecare pivnita…

Mari ferme eoliene in mare si campuri uriase de panouri solare in desert ar trebui sa acopere in curand cea mai mare parte din nevoile noastre de electricitate. Intreprinderile, dar si particularii pornesc de asemenea producerea de energie electrica, instaland mini-centrale in subsol sau panouri solare pe acoperis. Totodata, casele sunt dotate cu aparate electrocasnice inteligente, care „comunica” intre ele pentru a reduce consumul de curent.

In Germania, in sase regiuni, aceasta revolutie este deja o realitate: tehnologii de viitor dezvoltate in cadrul proiectului „E-Energie” sunt testate acum in mai multe orase. Conform estimarilor, o mai buna gestiune a consumului de electricitate ar permite sa se economiseasca aproximativ zece terawatt-ora pe an, adica exact cat consuma anual 2,5 milioane de gospodarii.

Constructorul de automobile Volkswagen si furnizorul de energie Lichtblick au lansat la inceputul lunii septembrie prima mare ofensiva pentru infiintarea unei retele de centrale electrice domestice. Incepand cu anul 2010, cele doua companii vor instala 100.000 de generatoare de energie electrica in case obisnuite. Aceste unitati vor functiona cu gaz natural, iar cu timpul, daca va fi posibil, cu biogaz regenerabil. Particularii ar deveni astfel furnizori de energie si ar putea vinde o parte din productia lor pe piata.

Intre timp, va fi stabilit si un nou sistem tarifar, in care pretul electricitatii va fi determinat de cerere si oferta: cu cat va fi mai putina energie disponibila, cu atat va costa mai mult. Utilizatorii vor putea sa monitorizeze starea retelei electrice printr-un site web si sa-si puna electricitatea in vanzare in timpul varfului de cerere pentru a obtine un maximum de beneficii si astfel sa reechilibreze reteaua. Clientii vor putea de asemenea specifica mai precis la ce pret doresc sa consume energie electrica.
Difuzarea unor astfel de mecanisme de gestiune a energiei este principala preconditie pentru crearea unei retele alimentate in mare masura de energii regenerabile.

Doar controlul precis si detaliat al sistemului va asigura furnizarea neintrerupta de servicii. Dezvoltarea unei retele inteligente este, probabil, principala problema a acestei noi ere a electricitatii. Este vorba si de o piata foarte profitabila. Uriasii electricitatii care dominau piata pana acum sunt brusc confruntati cu o concurenta din partea puternicilor rivali din sectorul noilor tehnologii, care doresc sa ia controlul energiei pe Internet. Dupa Peter Loescher, presedintele grupului Siemens, piata retelei energetice inteligente ar putea reprezenta aproape 30 de miliarde de euro pana in 2014.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *