Spectacole

Cu naiul prin lume

Şi de astă dată, precum e şi firesc în cadrul unor asemenea întâlniri, am discutat despre… muzică. Astfel, aflu că la sfârşitul anului trecut Vasile Iovu a participat la cea de-a X-a ediţie a seminarului internaţional de nai din oraşul Zurich, Elveţia, unde s-au adunat peste 30 de naişti din lumea întreagă (Franţa, Germania, Elveţia, Olanda, Austria şi alte ţări). Evenimentul e organizat de către Dan Herford, profesor de muzică din Amsterdam, Olanda, şi Michael Dinner, meşter de naiuri şi solist-instrumentist din Elveţia. La acest seminar, maestrul a fost invitat pentru a treia oară. Surpriza cea mare însă a fost faptul că aici a fost apreciat ca cel mai bun profesor de nai din lume, fiind rugat ca timp de o săptămână să le predea acest minunat instrument participanţilor la seminar.

Din Elveţia în România

La 7 ianuarie 2010, de Sfântul Ion pe stil nou, a fost invitat la Bucureşti de către marele meşter de naiuri Ion Preda, care l-a îndemnat, zicându-i: „Maestre, vino să vezi ce-am inventat eu acum!”. Fiind curios, a pornit imediat la drum. La Bucureşti a plecat cu trenul, împreună cu finul său, Igor Podgoreanu, considerat cel mai bun naist al nostru din generaţia tânără. În afară de naiurile obişnuite, pe care le confecţionează din bambus sau carpen, Ion Preda mai face naiuri şi din tombac, şi din aluminiu, care sună destul de frumos. De astă dată, însă, neîntrecutul meşter le-a arătat un nai din lemn negru, adus tocmai din Africa, lemn din care se fac, de obicei, clarinetele şi oboaiele, precum şi alte instrumente muzicale cu o sonoritate aparte în comparaţie cu cele din alt soi de lemn: sună foarte moale şi catifelat. „Un mare avantaj e că lemnul negru nu prinde mucegai, fiindcă el nu absoarbe umezeala”, ne explică Vasile Iovu. Dar cea mai mare surpriză – i-a fost prezentat un nai cu nişte rotiţe negre pe fiecare tub, acestea fiind unite cu nişte firişoare la marginea naiului şi conectate la un „şoricel” electronic. „Invenţia lui Ion Preda m-a impresionat nespus de mult. Vorba e că, de azi înainte, aidoma violoniştilor, vom avea şi noi posibilitatea să ne mişcăm nestingherit pe scenă la 50-60 de metri fără fir, aceasta oferindu-ne o libertate absolută. Invenţia va fi de mare folos pentru toţi naiştii care cântă pe scenele mari ale lumii”, ne-a mai spus Vasile Iovu.

În ospeţie la Gheorghe Zamfir

A doua zi a fost invitat în vizită de către regele naiului, Gheorghe Zamfir. „Vasile, vino la mine. Mi-am construit şi eu o casă şi am unde să te primesc”, i-a zis marele Zamfir. Împreună cu Igor Podgoreanu şi Ion Preda, au urcat în maşină şi au plecat în comuna Cobia, Târgovişte, nu departe de Găeşti, satul de baştină al celebrului naist. Aici, lângă o pădure şi o biserică medievală, el şi-a cumpărat câteva hectare de teren şi şi-a înălţat o casă. „În sfârşit, o să-mi pot aduna aici toată averea pe care am acumulat-o de-a lungul vieţii – cărţi valoroase, instrumente muzicale, cele peste 40 de CD-uri de aur şi de platină. În curte, o să construiesc şi un muzeu, unde o să-mi adun cele mai valoroase lucruri, fiindcă statul, sunt sigur, n-o să aibă grijă s-o facă, aşa cum adevăratele valori nu sunt apreciate în ţară”, i-a spus Gheorghe Zamfir.
În casa lui, în acea seară s-a adunat mai multă lume. De la Bucureşti a venit o formaţie în frunte cu dirijorul şi violonistul Ansamblului „Ciocârlia”, Marin Alexandru, dar şi Marian Nistor, solistul şi instrumentistul legendarei formaţii „Savoy”.Toată noaptea cei trei mari artişti au cântat împreună la trei naiuri, finul său, Igor Podgoreanu, fiind fericit că a fost inclus în circuitul marilor valori muzicale.

Din nou la Bucureşti, la „Vatra Neamului”

Pe 11 februarie, Vasile Iovu revine iarăşi la Bucureşti. De data aceasta, la inaugurarea Centrului cultural în cadrul Restaurantului-muzeu „Vatra Neamului”, organizată de Uniunea Culturală a Românilor Basarabeni (UCRB) în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România. În fruntea Uniunii a fost ales compozitorul de sorginte basarabeană Nicolae Caragia, iar preşedinte de onoare – actorul Florin Piersic. La eveniment au participat personalităţi marcante din România şi R. Moldova, între care prinţul Paul al României, fostul preşedinte al ţării, Emil Constantinescu, născut la Tighina, ambasadorul RM în România, Iurie Reniţă, Dan Dungaciu, Constantin Tănase, Eugen Popescu (Romanian Global News), compozitorul Horia Moculescu, tenorul Mihai Munteanu, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, cântăreaţa Olga Ciolacu… Aici maestrul Iovu a avut fericita ocazie să fie acompaniat de fraţii Cazanoi, stabiliţi la Bucureşti, şi de către Cornelia Tihon, basarabeancă şi ea, care mânuieşte 12 instrumente muzicale.

În viitor, pe naistul nostru îl aşteaptă noi turnee prin lume – cu Ansamblul de virtuozi „Vasile Iovu”, dar şi nenumărate concerte aici, acasă, unde este mereu aşteptat în scenă, aplaudat şi iubit de spectatori. Anul curent va lansa şi CD-urile „Ecoul dacilor” şi „Ce am pe lume mai sfânt”, ultimul cuprinzând înregistrări cu piesele sale şi cele interpretate de regretata lui soţie, Maria Iovu…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *