Cultură

Cultura poloneză, promovată în Moldova

Primul eveniment este Săptămâna Teatrului Polonez la Chișinău, care a început pe 1 noiembrie la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, cu spectacolul „Casa de pe graniță”, pus în scenă de Agnieszka Korytkowska-Mazur, și se va încheia pe 8 noiembrie, cu piesa „În largul mării”, regizată de Petru Hadârcă. Ambele sunt pe texte ale lui Sławomir Mrożek, jucate de actorii Naționalului. Celelalte trei spectacole din program sunt cu distribuție poloneză. În această seară, va fi prezentat spectacolul „Guguły” (sau „Aguride”), de Wioletta Grzegorzewska, iar sâmbătă și duminică se va juca „Cherry Docs” de David Gow.

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Artur Michałski, s-a referit într-un interviu pentru Radio Moldova la cel de-al doilea eveniment cultural polonez, cu genericul „Filme despre curaj”, care se desfășoară în cadrul „CinePOLSKA 2015”. „Începând cu 6 noiembrie, la cinematograful „Odeon”, în fiecare zi, începând cu ora 19:00, vom putea să ne delectăm cu filme poloneze. Filmele sunt unite de două elemente comune: cutezanță și istorii care s-au întâmplat într-adevăr. Aș vrea să vă atrag atenția asupra a trei filme”, menționează Excelența Sa.

„Bogowie” (sau „Dumnezeii”) ne povestește despre un pionier în domeniul transplantelor în Polonia, un cardiochirurg, Zbigniew Religa. Este un film despre dăruirea unui om pentru a schimba viața celor care ne înconjoară în mai bine. Este după mine și o temă foarte importantă în Moldova”, spune ambasadorul Michałski.

Al doilea film, „Jack Strong”, este istoria unui colonel din Armata Poloniei de pe timpul comunismului. Ryszard Kukliński era un ofițer de rang înalt în cadrul Organizației Tratatului de la Varșovia, care la un moment dat a înțeles că viața lui e foarte importantă pentru cea a Poloniei, pentru existența ei și cooperarea strânsă cu Statele Unite. E un film cu foarte multă acțiune, un thriller de spionaj.

„Varșovia 44” e un film care ne povestește despre o mare tragedie în istoria Poloniei, respectiv despre răscoala din 1944, pe care locuitorii Varșoviei au întreprins-o împotriva ocupanților. O peliculă foarte importantă pentru că va aduce la o înțelegere mai bună nu numai a istoriei contemporane a Poloniei, dar și a întregii regiuni”, a menționat Artur Michałski.

Excelența Sa a relatat și despre concursul de pictură organizat în fiecare an pentru elevii și studenții școlilor de artă din Moldova. „Este a treia ediție. Scopul nostru este să le dăm tinerilor creatori din Moldova o șansă de a avea un debut mai bun în creație: le acordăm premii, organizăm în cadrul Ambasadei expoziții. Concursul poartă numele lui Jan Matejko, care a fost un mare pictor al Poloniei la sfârșitul secolului al XIX-lea”, a adăugat ambasadorul Poloniei la Chișinău.

Sursa: trm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *