Timpul.md

Social 1 Martie 2010 | 20:39

Cum a fost legiferata Ziua Memoriei

Ziua Memoriei (Ziua de comemorare a celor cazuti in conflictul armat din 1992 pentru apararea integritatii si independentei R. Moldova si victimelor acestui conflict) este denumirea oficiala a zilei de astazi, 2 martie, votata de catre parlament in sedinta de saptamana trecuta.

Prin aceasta decizie, legislativul completeaza Hotararea nr. 433-XII, din decembrie 1990, cu privire la zilele de sarbatoare, odihna si comemorare in RSS Moldoveneasca.

Desi este un subiect de interes general, acesta a generat dezbateri aprinse in plenul parlamentului, deputatii solicitand, pe rand, trei pauze consecutive. Ei nu puteau conveni asupra denumirii zilei de 2 martie, comunistii insistand asupra cuvantului „victime”, iar majoritatea parlamentara - pe „eroi”. Pana la urma, pentru a impaca ambele tabere, Corina Fusu, presedinta Comisiei parlamentare cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media, a anuntat ca 2 martie va fi numita Ziua Memoriei, cu descifrarea respectiva.

Anterior, ministrul de Interne, Victor Catan a declarat ca in conflictul de la Nistru au luptat 29 mii de persoane, dintre care 3.400 din cadrul MAI. In urma evenimentelor din 1992 si-au pierdut viata 286 de persoane, iar 289 au ramas invalide.

Pe parcursul zilei de azi vor avea loc mai multe actiuni dedicate aniversarii a 18-a de la inceputul razboiului: servicii divine de comemorare a eroilor cazuti pentru integritatea si suveranitatea Republicii Moldova, organizate in catedrale si biserici; depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant; marsul de comemorare pe traseul Piata Marii Adunari Nationale - bd. Stefan cel Mare si Sfant - str. Ismail - str. Pan Halippa - Complexul memorial „Eternitate”.


 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus