Timpul.md

Actualitate 26 Decembrie 2017 | 15:52

Cum a fost sărbătorit Crăciunul în s. Târnăuca din stânga Nistrului

Pe 23 decembrie, în ajunul Crăciunului, Casa Karaman din stânga Nistrului a fost gazda unei sărbători potrivit tradițiilor din regiune. Casa Karaman este o căsuță turistică, tradițională cu o istorie de aproximativ 100 de ani, transmisă din generație în generație, care păstrează autenticitatea perioadei începutului secolului XX.

În ajunul Crăciunului mai mulți turiști au vizitat Casa Karaman din satul Târnauca, Slobozia pentru a face cunoștință cu tradițiile sărbătorii din stânga Nistrului. Printre activitățile pregătite de gazde pentru eveniment au fost: tăierea porcului, care mai este atribuită obiceiului de Ignat, colinde în interpretarea ansamblului „Datina” a Casei Karaman, iar elevii de la școala din localitate au prezentat și obiceiul „Caprei”.

Victoria și Angela Cazac și-au propus să transforme casa bunicilor în una muzeu unde turiștii pot face cunoștință cu cultura spirituală și materială din zonă. Mai mult, gazdele și-au propus ca toți cei care duc dorul copilăriei petrecute la bunici să retrăiască iarăși aceste emoții.

Astfel, Casa Karaman s-a dovedit a fi o adevărată bijuterie istorică a satului Târnauca din raionul Slobozia, păstrând obiecte arhaice și lucruri vechi confecționate manual (covată, cociorvă, lopată, leasă, butoaie vechi, mobilier,lămpi, covoare etc.) și lucruri donate de familiile din comunitate cu scopul de a promova cultura și tradițiile străbune. Obiectivul turistic a fost deschis pe 21 octombrie în acest an.

Proprietarii Casei Karaman se mândresc cu bucatele tradiționale pentru sărbătorile de iarnă și anume friptura de rață cu năut pregătite la cuptor, sarmale iuți și fasole.

Nelipsită a fost și „lejanca” bunicii unde oaspeții s-au încălzit. În Casa Mare a avut loc un atelier unde copii din localitate au confecționat jucării din aluat pe care ulterior le-au colorat și le-au luat acasă ca amintire.

În continuare urmăriți un reportaj fotografic de la evenimentul „De Crăciun la Bunica” al Casei Karaman. 


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus