Actualitate

Cum incearcă Viktor Orban să exploateze vizita Papei Francisc în România

Papa Francisc va vizita România și este planificat să celebreze o slujbă religioasă în aer liber în data de 1 iunie 2019, la altarul Doamnei Noastre din Șumuleu-Ciuc, România. Acesta este un loc istoric al secuilor, o minoritate vorbitoare de limbă maghiară, majoritar catolică, din România.

Oficiali ai guvernului ungar participă în mod frecvent la pelerinajul anual. Doar aproximativ 5% din populația României este catolică și mai puțin de jumătate din populația vorbitoare de maghiară sunt credincioși catolici, restul fiind reformați, unitarieni și ortodocși.

Slujba planificată a avea loc în aer liber, ar putea atrage 500 de mii de persoane; predica papei va fi tradusă în limba maghiară. Marc Roscoe Loustau, un scriitor catolic ale cărui lucrări apar în revista iezuită „America”, avertizează asupra faptului că oficiali ungari ar putea „încerca să exploateze vizita Papei Francisc în România, de la finele lunii mai, pentru a încuraja atitudini ostile față de migranți și refugiați.” aici.)

Într-adevăr, catolicii pro Orban își doresc să transforme acest eveniment într-un spectacol naționalist. Publicația iezuită manifestă îngrijorare asupra faptului că, deși „mulți maghiari vor merge la Șumuleu-Ciuc ca să se roage și să ceară ajutorul Fecioarei Maria, alții vor fi mânați de motivații politice, care contrazic flagrant învățăturile sociale catolice.” Orban este împotriva a tot ceea ce Papa Francisc susține, ca de exemplu momentul binecunoscut în care a invitat un grup de refugiați sirieni la bordul avionului său spre Roma. Președintele Ungariei, Janos Ader, și-a anunțat deja prezența la Șumuleu-Ciuc; Orban nu a anunțat încă nimic despre planurile sale.

Loustau indică faptul că nu toți oficialii catolici ungari sunt „în largul lor să se adune cu populiști de dreapta.” Cu câteva săptămâni în urmă, conducerea catolică din Șumuleu-Ciuc a intrat într-un conflict cu activiști, în momentul în care au pus presiune asupra preotului pentru a susține un „ritual cvasi-politic” după Sfânta Liturghie.

Iezuiții ungari pro Orban s-au simțit nedreptățiți de articolul lui Loustau. Liderul iezuiților din Ungaria este Elemer Vizi, un etnic maghiar născut în România, în Miercurea Ciuc, nu departe de locul pelerinajului. Compania lui Isus (numele Ordinului Iezuit – n.r.) din Ungaria a emis o declarație ieșită din comun, acuzându-l pe Loustau de faptul că se folosește de vizita Papei pentru a-și promova propria „agendă politică”.

Papa Francisc va ajunge în București, România, în data de 31 mai și se va întâlni cu decidenți din stat, precum și religioși. În data de 1 iunie, Papa Francisc va călători la Șumuleu-Ciuc, iar în data de 2 iunie, la Blaj, va participa la beatificarea episcopilor greco-catolici martiri în timpul regimului comunist. Tot la Blaj se va întâlni și cu membri ai comunității locale de romi.

https://www.historia.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *