Cultură

Cum poate fi salvat invatamntul prescolar

Patru micuti cu ochii atintiti spre drumul serpuind dinspre centrul satului sunt vazuti zilnic de vecinii lor. Ei sunt intr-o permanenta asteptare a tatalui plecat de ani de zile la munca in Italia. Au ramas in grija mamei si a bunicilor. „Il vrem mai repede acasa, copiii nu mai pot creste fara tata. Dar au nevoie si de-ale gurii, si de hainute, si de incaltat”, ne-a marturisit Galina Glavan, mama a doua fetite gemene de trei ani si a doi baieti a cate sase si sapte ani.

Galina poarta o cruce grea, asemenea majoritatii localnicilor din Panasesti, r-l Straseni, care au cel putin un membru al familiei plecat in strainatate. Are grija nu doar de micuti, dar si de o gospodarie mare. In plus, si batranii au nevoie de ajutorul ei. Femeia nu se descurajeaza, pentru ca are speranta ca si in RM se vor schimba, in curand, lucrurile. „Un colac de salvare a ramas gradinita nou-renovata, unde imi duc zilnic fetele. Acolo ni-i speranta ca ai nostri copii se vor dezvolta mai bine, datorita noilor metode de educatie, prin intermediul proiectului „Educatie pentru toti”, sustine Galina.

Ca si alti parinti din sat, femeia este foarte multumita de programa de studii pentru prescolari. Recent, impreuna cu copiii lor, satenii au participat la un spectacol inedit la gradinita din Panasesti – „Ajuta-l sa creasca Om Mare prin teatru!”, din cadrul proiectului „Educatie pentru toti – initiativa de actiune rapida”. Mai multi actori de la Teatrul „Licurici” au organizat un atelier de confectionare a papusilor, au purces la munca impreuna cu micutii, iar apoi – mascati – le-au prezentat un spectacol de zile mari. Copiii s-au descatusat si au topait in voie.

Gradinita, un colac de salvare la Panasesti

„Zece ani nu am avut gradinita. Aceasta a fost inchisa si devastata. Tinerii parinti erau nevoiti sa stea acasa cu copiii. O sumedenie de consateni plecati la munca peste hotare isi lasau picii in grija bunicilor sau rudelor, ceea ce crea un gol in educatia lor”, povestesc oamenii. Initial, au fost renovate primele doua blocuri ale institutiei. Gradinita are deocamdata o capacitate de numai 80 de copii, dar o frecventeaza o suta de micuti, majoritatea din familii social-vulnerabile.
Conform primarului Vasile Fodea, din 2004 pana in prezent, autoritatile publice locale au investit cel putin 800.000 de lei in lucrarile de renovare a primelor doua blocuri. Acum, in cadrul proiectului „Educatie pentru toti” s-au investit 476.000 de lei, dintre care 150.000 lei o constituie contributia comunitatii, inclusiv 34.000 a locuitorilor si 25.000 – a Consiliului raional. Astfel se renoveaza inca un bloc pentru doua grupe, care vor primi cel putin 50 de copii.

Tanara si ambitioasa, Viorica Istrati, directoarea gradinitei, ne-a marturisit ca vrea sa aduca schimbarea in educatia prescolarilor sub toate aspectele. „Educatia pentru toti” semnifica nu doar instruirea educatorilor si asigurarea lor cu material didactic, dar si renovarea a inca unui bloc cu doua etaje, amenajarea terenului de joc. Ramane nerezolvata insa cea mai grava problema, cea a asigurarii cu apa potabila. O data pe saptamana suntem nevoiti sa aducem apa de la Chisinau, 2,5 tone pentru 600 de lei”, a mentionat Viorica Istrati.

Educatie de calitate impreuna cu parintii

„Vom sprijini intotdeauna eforturile comunitatilor pentru a face viata copiilor mai interesanta, prin dezvoltarea la copii a abilitatilor multiple. Micutii trebuie sa poata desena, canta, picta, socoti, dar si sa scrie. Faceti asa ca ei sa se simta bine”, a indemnat Lia Sclifos, coordonatoare in proiectul respectiv.

„De doi ani, Compania MOLDCELL este partenerul proiectului „Educatie pentru toti”, contribuind la crearea conditiilor optime pentru instruirea copiilor din republica. „Ajuta-l sa creasca Om Mare prin teatru!”, este al patrulea eveniment comunitar la care participa angajatii MOLDCELL, in mod voluntar. De aceasta data, am venit in Panasesti impreuna cu copiii nostri pentru a promova ideea comunicarii libere intre parinti si copii. Pentru educatia unui Om Mare nu este suficienta asigurarea conditiilor bune de trai. Este nevoie sa discutam cu copiii nostri, sa ne jucam cu ei, sa le citim povesti.

Inainte de toate, copiii au nevoie de grija si caldura sufleteasca a parintilor”, a spus Rodica Verbeniuc, sefa Sectiei de comunicari corporative MOLDCELL. Un alt obiectiv al proiectului este integrarea copiilor cu dizabilitati si oferirea serviciilor de reabilitare. Au fost deschise doua centre de reabilitare la Straseni, iar altul va fi inaugurat, in curand, la Criuleni. „Punem accentul pe formarea continua a cadrelor didactice din institutiile prescolare din RM. E nevoie si de documente la nivel de politici in acest sens. A fost elaborata programa pentru copiii de pana la sapte ani, primita cu entuziasm atat de educatori, cat si de parinti”, a mai spus specialista de la Ministerul Educatiei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *