Cultură

Cum să raspunzi politicos la întrebările lipsite de tact

 În fiecare zi auzim şi deseori punem zeci de întrebări lipsite de tact: ne interesează semnificația tatuajelor unor persoane pe care le cunoaștem puțin, ne interesează povestea cicatricilor, suma de bani câștigată şi succesele pe plan personal. Chiar şi cea mai stabilă emoţional persoană poate ajunge în disperare din cauza lipsei de tact a interlocutorului. Din fericire există câteva tehnici care te vor ajuta să elimini astfel de atacuri în direcția ta.

Gluma – probabil la fiecare întrebare neplăcută vei găsi câteva glume. Nu trebuie o dată în plus să-ţi alinți cinicul din tine, însă uneori fără glume nu se poate.

Schimbarea radicală a subiectului – cel puțin pretinde că nu ai auzit, important e să iei conversația în mâinile tale.

Întrebare contrară – nu este foarte politicos, dar uneori este bine să răspundem la întrebare cu o întrebare. “De ce vrei să știi asta?” – un răspuns clasic.

Exprimarea atitudinii față de interlocutor – necesită înțelepciune și nu poate fi considerată un răspuns politicos. Să treci la ceva personal – întotdeauna este un truc interzis.

Evaluarea a ceea ce ai auzit – notează, ţi s-a pus o întrebare foarte originală. Mama și bunica ta deasemenea îşi fac griji când vei avea un copil…

Ignorarea – poți schimba subiectul, de exemplu, la cum e timpul de afară, să apleci capul sau pur şi simplu să zâmbești.

O întrebare directă merită un răspuns sincer – chiar dacă îi vei răspunde cu refuz.

Uneori întrebările lipsite de tact sunt puse cu scopul de a umili persoana. Totuși, să sperăm că majoritatea din ele nu se pun cu vreo intenție rea, ci mai degrabă din cauza ignoranței sau de a umple pauza. În acest caz persoana educată poate închide ochii la lipsa de tact.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *