Actualitate

Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea „dispărea”

Din punct de vedere al componenței politice, prima variantă, și cea mai probabilă, este a unui guvern monocolor. A doua variantă este o echipă PNL-PMP, potrivit unor surse din partid, liberalii fiind dispuși să dea partidului condus de Eugen Tomac două ministere. Discuțiile ar urma însă să aibă loc în perioada următoare.

USR, ALDE, Pro România și UDMR au anunțat deja că nu vor să intre la guvernare.

Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere.

Astfel, surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că la Ministerul Afacerilor Externe ar urma să fie comasate Afacerile Europene și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Pentru acesta din urmă se discută chiar transformarea sa în departament în subordinea primului ministru sau trecerea la SGG.

Cercetarea si Inovarea ar urma să treacă la Ministerul Educației, alături de Tineret și Sport. În cazul din urmă, se ia în calcul chiar desființarea ministerului.

De asemenea, Ministerul Economiei ar urma să se unească cu cele ale Economiei, Mediului de afaceri și Turismului. Pentru a evita infringementul prin încălcarea obligației de separare a activităților de producție și transport în sectorul energetic, liberalii iau în calcul trecerea Transgaz și Transelectrica la Ministerul Finanțelor.

Lista ministerelor așa cum este ea discutată în acest moment:

1. Ministerul Afacerilor Externe ( se comasează Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cel al Românilor de pretutindeni)
2. Ministerul Afacerilor Interne
3. Ministerul Apărării Naționale
4. Ministerul Finanțelor ( preia Transgaz și Transelectrica de la Energie)
5. Ministerul Economiei ( se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul)
6. Ministerul Dezvoltării
7. Ministerul Justiției
8. Ministerul Agriculturii
9. Ministerul Muncii
10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor)
11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului)
12. Ministerul Fondurilor Europene
13. Ministerul Comunicațiilor
14. Ministerul Transporturilor
15. Ministerul Culturii
16. Ministerul Sănătății

Premierul PNL, funcție pentru care este propus Ludovic Orban, ar urma să fie desemnat de președintele Klaus Iohannis, cel mai probabil, marți.

Ludovic Orban a declarat sâmbătă seară că viitorul Guvern care ar putea fi format de PNL şi alte partide politice va avea ca prioritate "refacerea capacităţilor administrative necesare funcţionării statului" şi investiţiile în domeniul public. El a afirmat că va fi un "guvern mult mai suplu", cu 15, maximum 16 ministere, iar prima măsură va fi reducerea numărului de structuri birocratice – oficii, agenţii, autorităţi. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *