Externe

Dalai Lama: China are drept scop anihilarea budismului

Liderul spiritual Dalai Lama a atacat dur statul chinez, acuzandu-l ca incearca sa "anihileze budismul" in Tibet si ca refuza toate eforturile sale de a ajunge la un compromis asupra regiunii aflate in litigiu, Himalaia.

China a replicat la aceste afirmatii, acuzandu-i pe liderul spiritual tibetan de utilizarea dezamagirilor si minciunilor pentru a denatura adevarul. Potrivit oficialilor chinezi, Dalai Lama se bazeaza pe sentimentele de neincredere, furie si frustrare care separa cele doua parti si lasa putine sperante pentru succesul in discutii reluate recent, relateaza Yahoo News. Beijingul l-a mai acuzat pe Dalai Lama ca doreste independenta Tibetului, regiune pe care China o considera teritoiul ei.

De fap, liderul tibetan a spus ca vrea doar o anumita forma de autonomie pentru Tibet in cadrul Chinei, care ar permite prosperitatea si evolutia culturii, limbii si religiei tibetane.

Dalai Lama a acuzat miercuri la o ceremonie care aniversa doua rascoale esuate impotriva Chinei, autoritatile acesteia pentru ca duc o campanie de "re-educatie patriotica" in manastiri din Tibet.

"Ei trimit in inchisoari lipsite de conditii calugari si calugarite fara a le da posibilitatea de a studia si practica in pace", a spus Dalai Lama, acuzand China ca face acesta lucru deliberat pentru “a anihila budismul".

Comentariile lui Dalai Lama reflecta plangerile frecvente ale calugarilor tibetani care doresc sesiuni de studiu si cererile le sunt refuzate. Numarul de calugari budisti a scazut in mod drastic dupa inabusirea rebeliunii din 1959 care a dus la impunearea unui control strict al guvernului asupra manastirilor.

Sursa: 9am.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *