Timpul.md

Actualitate 1 Decembrie 2017 | 18:01

Danemarca a adoptat o lege care interzice Nord Stream-2

Danemarca a adoptat joi o lege care interzice trecerea gazoductului rusesc „Nort Stream-2” prin apele sale teritoriale. Această măsură permite guvernului să interzică crearea de proiecte de conducte, ghidandu-se de considerente de securitate sau de politică, transmite paginaderusia.ro

Anterior, chestiunile legate de politica externă și de securitate nu erau un motiv valid pentru autoritățile de reglementare sa interzica conducte in apele teritoriale ale Danemarcei.

De altfel, în Uniunea Europeană există un dezacord cu privire la problema realizarii proiectului „Nord Stream-2“ pentru transport de gaze naturale rusești către Europa.

Potrivit șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderii mai multor state – inclusiv Polonia, Lituania, Letonia și Danemarca – și-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiectul de construire a unei conducte de gaz, sustinand ca aceasta va duce la creșterea dependenței UE de resursele energetice rusești.

Cu toate acestea, alte țări – inclusiv Germania și Austria – au respins apelurile adresate Comisiei Europene de a începe negocierile cu Rusia in cazul gazoductului Nord Stream-2. La Berlin și Viena se susține că Nord Stream este un proiect pur comercial, iar considerentele politice nu ar trebui să joace vreun rol în evaluarea sa.

De altfel, companiile din Germania și Austria se numără printre investitorii proiectului Nord Stream-2. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus