Timpul.md

Social 5 Martie 2015 | 17:42

Date ALARMANTE! Mii de moldoveni MOR din cauza bolilor de inimă

Cei mai mulţi moldoveni mor din cauza bolilor de inimă. Potrivit Ministerului Sănătății, anul trecut aproape 23 de mii de oameni aveau boli cardiovasculare, cu 700 mai mulți decât în 2013.

În satul Hâncăuţi, raionul Edineţ, fiecare al nouălea locuitor suferă de această maladie:

"Eu îmi controlez permanent, să fiu la curent. Este 180 pe 90."

Nicolae Cocieru din satul Hâncăuţi, raionul Edineţ, are 79 de ani. Bărbatul suferă de 11 ani de hipertensiune.

El spune că problemele din tinereţe şi-au lăsat amprenta asupra stării de sănătate: "Ar fi de dorit de două ori, dar o dată neapărat stau în spital. Se întâmplă că primăvara este de lucru sau din lipsă de finanţe. Eu de exemplu, pe o lună de zile am dat 125 de lei."

Oamenii recunosc faptul că nu au un mod de viaţă sănătos, dar spun că nu au bani pentru tratament:

"Care lucrează la ţară nu are când să se ducă să se trateze. Îl doare, dar spune că va trece. "

"Cine ştie, viaţa asta înseamnă că aşa îi face. "

"Lumea nu se adresează la timp la medic. Nu au bani, nu au resurse."

Datele Ministerului Sănătătii arată că cea mai mare rată a mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare este în nordul țării, în special în raioanele Briceni, Dondușeni, Edineț, Ocnița și Șoldănești.

"La nord oamenii permanent au fost mai activi, se ocupă cu business-ul. Lumea îşi face griji, din cauza asta apar patologii mai multe. Alimentaţia bogată în proteime, grăsimi tot e un factor de risc", a comentat un cardiolog din Edineţ, Anatol Coroban.

Potrivit statisticilor, cel mai des, oamenii sunt afectați de cardiopatie acută și cronică, boli cerebro-vasculare şi infarct miocardic acut.

Pe locul doi printre principalele cauze ale decesului sunt tumorile, urmate de bolile aparatului digestiv, traumatismele și intoxicaţiile, bolile aparatului respirator și cele infecțioase.

Cele mai puține decese au fost înregistrate printre pacienţii cu malformații congenitale și boli ale sistemului urinar. Datele Ministerului Sănătății arată că în 2014 au murit peste 39 de mii de moldoveni.

Sursa: Publika.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus