Timpul.md

Social 26 Noiembrie 2012 | 11:25

De 11 ani e mamă nu doar pentru propriii copii

Asistența parentală profesionistă este un serviciu puțin cunoscut în Republica Moldova. Ideea de bază a acestui serviciu este de a lua în plasament pentru o anumită perioadă, un copil, sau doi în cazul când aceștia sunt frați. 

De cele mai multe ori părinții acestor copii se confruntă cu anumite probleme. Își ispășesc pedeapsa în închisori, sunt internați pentru o perioadă îndelungată în spital sau suferă de alcoolism. Atunci când rudele sau apropiații nu își asumă responsabilitatea pentru acești copii, ei merg în alte familii unde au parte de dragoste, căldură și educație din partea asistenților parentali.
 

Visul de a deveni mamă pentru încă cinci copii

Maria Rusu are 59 de primăveri, iar de 11 ani este asistent parental profesionist. A crescut împreună cu soțul cinci copii, iar când a venit pe lume cel mai mic băiețel, femeia a decis că va educa tot atâția de la casa de copii. Din motiv că nu și-a permis înfierea din lipsă de spațiu locativ, ea a decis să devină asistent parental profesionist. Astfel, a trecut cursurile de instruire și până acum, în familia ei, și-au găsit alinare trei copilași, un băiețel și două fetițe.

Într-o cămăruță mică din apartamentul său, femeia începe a relata povestea sa de viață.

„ Eram o familie mare. Aveam deja două fete și doi băieți, când am aflat că sunt însărcinată cu al cincilea copil. Când l-am născut pe Chiril, copiii se certau între ei doar ca să petreacă mai mult timp cu frățiorul cel mic. Unul îi spăla hăinuțele, altul ieșea la plimbare și atunci m-am gândit „câtă dragoste pentru un singur copil”, povestește Maria Rusu.

Fetița care i-a schimbat viața

De fapt, în acele momente, femeia a decis să ia un copil în familie. Mai apoi această idee a devenit pentru ea un vis și a încercat să facă totul pentru ca el să devină realitate. Ține minte foarte bine ziua în care a fost anunțată că va deveni asistent parental pentru o fetiță. I-au comunicat doar numele ei, mai mult nu știa nimic. Atunci și-a luat propriii copii și a mers la casa de copii.

„Țin minte cum au ieșit în fața mea trei fetițe și mă rugau să le iau acasă. Este un moment foarte emoționant. Însă dintre toți copiii care ne-au înconjurat, am observat o fetiță care stătea într-o parte. Era îmbrăcată într-o rochiță și avea pălărioară pe cap. Cu siguranță că se deosebea de restul copiilor. Am mers mai apoi la administrație pentru a perfecta niște acte. Peste câteva zile, când am revenit să iau fetița acasă, mi-au adus în cameră exact acea fetiță. Așa Marina a devenit pentru noi un suflețel apropiat.”, își amintește femeia.

Mamă după trei zile

Fata nu a vorbit cu ea trei zile, cu copiii se juca, dar cu femeia nu vorbea și pace. După trei zile a venit la ea și i-a zis pentru prima dată mama. Marina era aproape de vârsta lui Chiril, iar acest lucru după spusele femeii a fost un avantaj, pentru că ei au crescut împreună.

„După cinci ani, mi-au comunicat că Marina va fi adoptată în curând. Și acum țin minte cum mă ruga să nu le permit să o ia în altă familie. Deseori îmi amintesc de acele cuvinte: „Vă rog, până la pământ, să nu mă dați în altă familie. Dar legea este lege, nu puteam proceda altfel ”, povestește femeia.

Mama și fiica au avut o discuție serioasă referitor la viitorul și familia în care va merge. I-a explicat că până în prezent ea a avut parte de o familie iubitoare, iar de acum încolo va avea norocul să întâlnească alți oameni care o așteaptă cu nerăbdare.
„Îi spuneam că noi întotdeauna o vom aștepta, doar că de azi înainte va avea două familii care să o iubească. În urma acestei discuții parcă s-a mai liniștit fata. Acum are deja 15 ani, câteva zile în urmă, m-a sunat și m-a felicitat cu ziua numelui, iar apoi mi-a zis că vrea să vină să își facă studiile la Chișinău și mi-a spus căpoate va sta la noi. Ea deja și-a făcut planurile ei ”, povestește zâmbind femeia.

Despărțirea, cea mai grea experiență

Mai târziu, Maria Rusu a avut grijă de un băiețel. Ion a stat la ea un an și jumătate, iar apoi a fost înfiat împreună cu alți doi frați, de către doi medici din Italia. Cel mai mult îi pare rău că a pierdut legătura cu el, ar vrea să știe cum o mai duce, pentru că și până acum îl consideră un membru al familiei. În permanență își aduce aminte de el. Speră doar că în Italia va avea un viitor mai bun.

„Acum am sub tutelă o fetiță, are cinci anișori, părinții își ispășesc pedeapsa în închisoare. Merg des cu ea la mama ei în vizită. Dar până acum nu am auzit cuvântul bună ziua din partea ei. Acum Irina trebuie să plece la o rudă apropiată. Mătușa fetei deja pregătește actele necesare, când vor fi gata, atunci va veni după ea. Nu știu cât timp va mai fi alături de noi, poate o lună sau poate o săptămână” zice îngândurată femeia.

Apoi ne spune că îi va fi foarte greu să se despartă de ea, pentru că micuța a devenit un membru al familiei. Dar știa de la început că într-o bună zi vor veni după ea, copiii sunt îngrijiți de asistenții parentali doar o anumită perioadă de timp.

„Dacă aș avea posibilitatea să-i cresc, i-aș înfia cu siguranță, dar eu singură am cinci copii și trăiesc într-un apartament cu patru camere. Dacă aș avea o casă mare nici nu s-ar pune în discuție, dar acum le pot oferi doar atât. Vreau ca măcar pentru o perioadă să uite de soarta lor grea și să se bucure de o adevărată familie”, mărturisește Maria Rusu.

Familie ca acasă

Acest proiect a fost creat cu scopul de a integra copiii din familii social-vulnerabile în familii temporare unde ar putea să se simtă ca acasă. De obicei, asistenții parentali nu adăpostesc un copil mai mult de un an. Însă nu întotdeauna se ține cont de acest lucru.

Maria Rusu e de părerea că un copil nu trebuie să se afle în familie mai mult decât perioada indicată, deoarece se obișnuiește cu regulile casei, iar membrii familiei devin pentru el cei mai apropiați oameni. Atunci însă când este anunțat că trebuie să plece, trece printr-o perioadă foarte dificilă.

„Trebuie să fii indulgent cu ei. Uneori trece mult timp până când se deprind cu regulile casei. Prima perioadă când îi aduci în familie se comportă straniu. Unii au obiceiul de a fura obiecte sau ascund pâine sub pernă. Câteodată, băieții mei mă întreabă de unde am atâta răbdare. Cred că este o calitate pe care am obținut-o cu timpul”, ne spune Maria Rusu.

În prezent, în țară sunt 259 de asistenți parentali profesioniști. Atunci când este plasat copilul în familie, asistentul parental primește trei mii de lei pentru 12 luni, adică câte 250 de lei pentru fiecare lună. De asemenea, din buget mai sunt alocați zilnic câte 21 de lei pentru fiecare copil și alte 250 de lei lunar pentru produse igienice.


PS: Pentru a păstra identitatea copiilor, nu am divulgat numele lor adevărat

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus