Bună Dimineața

De ce ne mirăm cum votează moldovenii?

Am întrebat-o pe vizitatoarea noastră dacă, după 70 de ani de la acea tragedie, i-a fost întoarsă cel puţin casa părintească. Bineînţeles că nu i-a întors nimeni nimic. De la puterea sovietică păstrează doar două foiţe îngălbenite de timp. În prima, datată cu anul 1956, i se aduce la cunoştinţă, în limba rusă, că tatăl ei a fost împuşcat în Rusia „pentru că a fost membrul unui partid contrarevoluţionar”. De fapt, fusese cuzist. În cea de-a doua, datată din 1991, tot în limba rusă, este informată că familia lor a fost reabilitată şi că pagubele materiale îi vor fi întoarse… „după ce Parlamentul va lua o decizie în acest sens”.

Din 1991 până în 2011 au trecut 20 de ani. Ce au făcut pentru această femeie şi pentru deportaţi, în genere, guvernele şi parlamentele Moldovei independente? Nimic sau aproape nimic. Culmea bătăii de joc este Regulamentul din 2007 al lui Tarlev „Privind restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensaţii persoanelor supuse represiunilor politice, precum şi achitarea compensaţiei în cazul decesului ca urmare a represiunilor politice”. În conformitate cu acesta, deportaţilor li se cere să prezinte, printre alte documente doveditoare, şi „actele ce atestă confiscarea, naţionalizarea bunurilor sau scoaterea lor în orice alt mod din posesie, eliberate de arhive şi de alte instituţii reabilitate”. De parcă emisarii puterii sovietice, care s-au instalat în 1940 în gospodăriile moldovenilor, jefuindu-i, împuşcându-i sau ducându-i la moarte sigură în Siberia, ar fi lăsat urme prin arhive despre faptele lor… De altfel, în cazul Antoninei Grecu, un certificat de arhivă, eliberat în acelaşi an 2007, atestă negru pe alb: „Sechestrul averii nu a fost întocmit la momentul arestului şi în actul de învinuire sechestrarea bunurilor patrimoniale nu s-a prevăzut”. Şi atunci, de ce sunt purtaţi pe drumuri aceşti oameni?

În fine, de doi ani avem la putere în R. Moldova o nouă generaţie de politicieni, dar nici ei nu au găsit de cuviinţă să facă ceva pentru mâna de oameni care a mai rămas din foştii deputaţi. De ce să ne mai mire modul cum votează moldovenii, într-o ţară în care nu există dreptate, dar nici valori morale?  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *