Actualitate

De la inimă la inimă

Ne-am bucurat că i-am găsit plini de viaţă, cu toate că sunt chinuiţi de boli şi de nevoile „tranziţiei” fără de sfârşit.

Traseul nostru a început de la fosta actriţă a Teatrului „Luceafărul”, artista poporului Valentina Izbeşciuc. Era fericită că tocmai i-a venit acasă singurul fecior, Radu Constantin, actor la Teatrul din Râmnicu-Vâlcea, împreună cu nora şi nepoata. Bucuria ei n-are margini – nepoţica Rada va lua în acest an bacalaureatul şi va susţine admiterea la Sibiu, la Actorie, păşind astfel pe urmele bunicilor şi ale tatălui ei. Scriitoarea Argentina Cupcea-Josu ne-a spus că pregăteşte pentru tipar o carte de nuvele ale lui Cehov, traduse de ea în română, care va apărea la Editura „Cartier”. Faimosul meşter de instrumente muzicale Lubomir Iorga nu ne-a lăsat să plecăm până n-a tras câteva „rafale” de bancuri şi întâmplări aproape neverosimile. „Îmi place mult ziarul vostru în frunte cu Constantin Tănase. Talentul este un dar de la Dumnezeu, ne-a spus el filosofic, rugându-ne să-i mai trecem pragul, că mai are multe lucruri de povestit. Plasticianul şi neîntrecutul meşter de măşti Glebus Sainciuc, care în iulie împlineşte 92 de ani (Mulţi ani înainte!) şi care desenează fără ochelari, ne-a rugat să zăbovim puţin pentru ca să ne schiţeze câte un profil.

Soţii Ludmila şi Vitalie Poclitaru, artişti de balet cu un stagiu de 55 de ani în lumea artei coregrafice şi pedagogice, ne-au primit cu braţele deschise şi cu masa întinsă. La vârsta lor venerabilă, ambii sunt profesori de balet, mândrindu-se cu discipolii lor, dar şi cu nepotul Eugen, baletist la Teatrul muzical „K. Stanislavski şi Nemirovici-Dancenko” din Moscova. Reputatul lingvist Valentin Mândâcanu şi soţia sa, Iulia, ne aşteptau cu uşa deschisă şi plăcinţele fierbinţi pe masă. Şi iarăşi ne-am bucurat mult – maestrul Mândâcanu este sănătos şi pus pe glume. „Arăt aşa de bine datorită celestei mele soţii”, a comentat el.

Cu remarcabilul scriitor Aureliu Busuioc am stat mai mult de vorbă. Ne-a spus că scrie în continuare – mult şi bine, zicem noi, şi chiar ne-a „ameninţat” că va veni la TIMPUL cu o rubrică. Îl aşteptăm cu mare plăcere şi sperăm să se întâmple cât de curând. Artista poporului Nina Vodă-Mocreac, şi ea fostă actriţă la „Luceafărul”, ne-a mulţumit din suflet şi ne-a spus următoarele: „Sunt „bolnavă” de TIMPUL. Îl iau de la chioşc în fiecare zi şi-l citesc pe nerăsuflate. Sincere salutări domnului Constantin Tănase!”. Ne-am amintit împreună de regretatul ei soţ, poetul Gheorghe Vodă, am discutat şi despre activitatea feciorului lor, cântăreţul de muzică uşoară Ricu Vodă…

Am fost şi pe la actorul Dumitru Fusu, ţintuit de mai mulţi ani la pat, pe la scriitorul Dumitru Matcovschi, care recent şi-a lansat volumul de versuri „Amarele confesiuni”. I-am vizitat pe scriitorul şi traducătorul Igor Creţu, pe Maria Marinat, soţia regretatului Alexei Marinat, pe Zoe Berejan, soţia neuitatului academician şi lingvist Silviu Berejan ş.a. În numele nostru, dar şi al dumneavoastră, dragi cititori, le dorim multă-multă sănătate şi, în Noaptea Învierii Domnului, vă spunem tuturor: „Hristos a înviat!”.Vă mulţumim că sunteţi!

P.S. Acţiunea noastră de Paşti a fost lansată în 2003, imediat după dispariţia marelui rapsod Nicolae Sulac, care a urcat în ceruri trist şi amărât – pentru activitatea sa uriaşă în domeniul artei a fost răsplătit de către stat cu o pensie mizerabilă – doar 160 de lei! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *