Politică

Declaraţia INTEGRALĂ a premierului Vlad Filat, preşedintele PLDM

Această persoană şi-a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să-şi cumpere o ţară. Pentru el, astfel de noţiuni ca „statul de drept”, „democraţie”, „integrare europeană”, „bunăstarea cetăţenilor” sînt doar cuvinte fără de sens. Această campanie are două elemente distincte. Ambele sunt realizate prin aceleaşi metode, aceleaşi instituţii şi chiar aceleaşi persoane ca în perioada guvernării comuniste. Primul element ţine de supunerea politică totală a unor instituţii de drept, ce se manifestă prin fabricare de dosare la comandă şi care, după o tăcere şi inactivitate de 3 ani, au început să apară cu viteza luminii. Al doilea element este cel de ordin mediatic – monopolizarea presei cu scopul de a distorsiona agenda publică de la tăinuirea unor crime grave, de la agenda de guvernare asumată de toate partidele alianţei, de la afacerile ilicite ale unui personaj cu acoperire politică. Cei care au lansat această campanie urmăresc un singur scop – păstrarea/conservarea situaţiei în care procesul de integrare europeană se promovează doar la nivel de vorbe.

Aceste acţiuni plasează Republica Moldova într-un pericol iminent de a pierde toate acele cuceriri pe care le-am obţinut împreună în cei de trei ani de guvernare! Republica Moldova este sub asediul unei structuri oligarhice gata să ţină ostatici cetăţenii, o întreagă ţară, numai pentru a-şi satisface propriile interese! Această stare de lucruri nu mai poate fi continuată. Pentru că pune sub semnul întrebării nu doar parcursul european al guvernării, pe care ni l-am asumat – de comun acord de altfel, dar şi însăşi existenţa statului de drept RM.

Nu am crezut niciodată că, după mai bine de trei ani de guvernare, voi ajunge în situaţia în care să constat că cel mai mare pericol pentru viitorul Republicii Moldova vine nu din afară ci chiar se află într-un fel la guvernare. Acest pericol se numeşte lipsa de responsabilitate, incapacitatea unor politicieni, de a pune interesele ţării mai presus decât ambiţiile personale.

De fiecare dată, am taxat gravele derapaje antidemocratice la care s-au dedat unii membri ai Alianţei pentru Integrare Europeană, dar, în loc să fiu susţinut în aceste demersuri şi acţiuni, de cele mai multe ori am fost obstrucţionat şi chiar şantajat. Nu este un secret că, în toţi aceşti mai bine de trei ani noi, am avut practic un singur partid la guvernare. Alte două formaţiuni au preferat să facă front comun, să-şi decline responsabilitatea pentru actul guvernării, să se poziţioneze de facto în opoziţie, iar desele atacuri împotriva guvernului, la care aţi fost cu toţii martori, confirmă cu lux de amănunte acest lucru. Afirm cu toată certitudinea că, în această perioadă, Guvernul Republicii Moldova a întrunit practic toate condiţiile caracteristice unui guvern minoritar! Mai mult decât atât. Unele partide aflate formal la guvernare au încercat să instituie diferite piedici, au încercat să obstrucţioneze actul guvernării, percepându-l ca pe un exerciţiu politic al unei singure formaţiuni.

Partidele din alianţă şi-au delegat reprezentanţii în guvern. Dar din momentul în care aceştia au devenit membri ai guvernului, ei nu se mai subordonează liderilor săi de partid, sau oligarhului care le stă în spate, ci programului de guvernare şi interesului cetăţenilor. Pentru că mandatul nostru, al tuturor membrilor cabinetului de miniştri este oferit de cetăţeni pentru a guverna, nu pentru a distribui pe criterii politice până şi pădurarii.

Numai o echipă consolidată, care are acelaşi scop comun – realizarea programului de guvernare, pentru care am fost votaţi de cetăţeni, poate atinge acele obiective care ni le-am propus.

Stimați concetățeni!

Reacţia absolut firească a societăţii la tragicul caz din „Pădurea Domnească”, din data de 23 decembrie 2012, a declanşat un adevărat război politic. Dirijaţi de instinctul autoconservării, dar şi de instinctul de haită, aceşti pretinşi politicieni, funcţionari de înalt nivel nu şi-au dat seama că discreditează Republica Moldova. Instinctul lor a fost să acopere crima unei omucideri cu încă o crima – muşamalizarea şi lansarea unui război politic bazat pe şantaj.

Unele instituţii media, angajate politic, au început să-mi reproşeze mie comportamentul laşilor de la acea vînătoare. Nu eu i-am pus puşca în mâna deja fostului procuror Zubco, nu eu i-am trimis la vânătoare, nu eu i-am determinat să tăinuiască această crimă. Laşitatea şi supunerea unui personaj obscur i-a făcut complici de tăinuirea unei crime. Iar cel care i-a supus – va fi pedepsit pentru aceasta, dar şi pentru toate fărădelegile pe care le-a comis.

Neelucidarea acestui caz atât de grav ar fi putut pune cruce pe visul nostru european, dar şi ar fi subminat încrederea de care încă beneficiem în ochii cetăţenilor Republicii Moldova.

Dar cel mai important este ce au simţit oamenii în aceste săptămâni. Că s-a reuşit să se tăinuiască o crimă prin edificarea şi manipularea unui sistem de justitie paralel şi personal. Oamenii au înţeles că cineva reuşeşte să îşi facă propriile legi, cineva decide singur ce crimă trebuie pedepsită, iar care camuflată şi tăinuită.

Eu şi colegii mei eram conştienţi, că după poziţia tranşantă adoptată pe cazul tăinuirii acestei crime, vor urma atacuri asupra mea, asupra membrilor echipei mele, se vor face întregi campanii media cu scopul de a ne discredita, de a ne determina să ne înţelegem, cum s-a mai întâmplat până acum. Adevărul este ca această campanie a ajuns să pună în pericol instituţiile statului şi cetăţenii Republicii Moldova. Un atac murdar asupra Băncii de Economii doar pentru a sustrage atenţia de la cazul „Pădurea Domnească” nu poate fi numit altcumva decât diversiune împotriva propriilor cetăţeni şi a siguranţei naţionale.

Ghidaţi de instincte, lăsând la o parte orice raţiune, aceşti aşa-numiţi politicieni s-au făcut a nu înţelege care este adevărata miză a anului 2013 pentru Republica Moldova. Or, anul curent este unul hotărâtor pentru parcursul nostru european, este anul în care trebuie să susţinem testul la democraţie în faţa partenerilor noştri europeni şi, mai important, în faţa cetăţenilor RM. Este crucial ca toţi politicienii să înţeleagă un singur lucru – parcursul european înseamnă construcţia unei democraţii funcţionale şi nu a uneia decorative. Nu este nici pe de parte suficient doar să vorbeşti că aştepţi semnarea unor acorduri sau documente. Cetăţenii vor schimbarea realităţii, vor instituţii puternice care să apere interesele lor, nu ale unor clanuri oligarhice.

Democraţia înseamnă instituţii funcţionale – indiferent de culoarea politică a guvernării. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă în primul rând colegii de Alianţă.

În ultimul timp am fost martorii unor campanii fără precedent îndreptate împotriva ministrului Sănătăţii, ministrului Finanţelor, asupra Băncii de Economii, asupra guvernului în întregime. Vă asigur că nu este vorba de lupta cu corupţia. Cred ferm că orice abuz de putere trebuie investigat şi penalizat. Si am demonstrat personal, prin acţiuni şi schimbări de miniştri, ca nu voi tolera abuzurile de putere. Însă acum nu avem de a face cu lupta cu corupţia, ci cu un şantaj politic. Acei care atacă astăzi Banca de Economii ştiu bine că lichiditatea acesteia este cea mai mare în sistemul bancar autohton. Cunoaşteţi că acei care vorbeau despre dosarul intentat ministrului Sănătăţii ştiau că scandalosul contract a fost încheiat cu respectarea tuturor normelor legale şi inclusiv cu avizul Centrului Naţional Anticorupţie, care a şi ridicat această zarvă pe loc gol.

Credeţi că acei care l-au atacat pe ministrul Finanţelor nu ştiau că el a acţionat în baza deciziei unei instanţe de judecată? Toate aceste lucruri le cunosc şi le înţeleg la perfecţie acele lipitori apărute încă în perioada guvernării anterioare, care recurg la aceleaşi metode de îmbogăţire şi şantaj pentru că sînt singurele pe care le cunosc. Nu le va reuşi.

Astăzi, Republica Moldova aminteşte de un câmp de luptă, unde, pe de o parte avem o armată bine dotată cu structuri ale statului supuse intereselor personale printre care: Consiliul Naţional Anticorupţie, procurori, cu televiziuni, posturi de radio şi ziare, analişti şi pseudo – ONG-işti care acţionează la comandă, iar pe de altă parte îi avem pe acei care continuă să lupte în fiecare zi, crezând că mandatul primit în 2009 de la cetăţeni încă mai poate fi transpus în viaţă.

Este momentul să recunoaştem ferm că această armată, evitând competiţia politică, prin scheme la fel de obscure prin care s-a îmbogăţit, şi-a cumpărat funcţii politice, partide, are un singur interes şi acesta nu e compatibil cu interesul Republicii Moldova, al cetăţenilor.

Recent, un lider politic întreba: Dar oare nu am ştiut cu cine mă leg când am constituit Alianţa pentru Integrare Europeană? Îi răspund acum: Am tolerat mult această situaţie, am greşit crezând că lucrurile se pot schimba şi că vom putea acţiona în beneficiul ţării. Credeam că am ales răul cel mai mic. Însă‚ răul cel mai mic vrea şi continuă să crească, trăgând în jos si guvernarea, şi întreaga ţară. Acum a venit timpul să oprim aceste fărădelegi.

Vă declar cu toată responsabilitatea că nu mă interesează o persoană sau alta sau identităţile cuiva. Mă preocupă sistemul criminal construit de unii, pentru că acest sistem a stat ca o lipitoare pe spatele cetăţenilor mulţi ani, înainte de 2009 şi acum se doreşte păstrarea lui. De asemenea, mă preocupă fenomenele pe care le promovează cu vehemenţă unii şi anume: corupţia politică, inclusiv cumpărarea alegătorilor şi a aleşilor locali, controlul instituţiilor, justiţiei, mass-media, gestionarea frauduloasă a întreprinderilor de stat, atacurile raider, muşamalizarea crimelor, operarea dosarelor la comandă, promovarea monopolurilor etc.

De aceea, este timpul ca actuala clasă politică să înţeleagă că demisia unui personaj de acest fel nu trebuie pusă pe acelaşi cântar cu Alianţa pentru Integrare Europeană, cu interesele cetăţenilor. Oamenii vor ordine şi siguranţă în propria lor ţară. Cetăţenii doresc readucerea instituţiilor statului, şi în primul rând a justiţiei, în cadrul constituţional, iar în loc de replici acide Republica Moldova are nevoie de accelerarea parcursului european.

Eu sunt unul din fondatorii Alianţei pentru Integrare Europeană 1 şi 2. Am făcut şi voi face tot posibilul ca să păstrăm Alianţa. Dar, nu cu orice preţ. Pot accepta orice compromis politic, administrativ sau de conjunctură. Dar eu nu pot accepta şi nu voi accepta nici un compromis atunci când vorbim de bunăstarea cetăţenilor, combaterea corupţiei şi a schemelor raider, egalitatea fiecăruia în faţa legii, valori europene în fapte, nu în vorbe.

Ştiu că mulţi din dumneavoastră consideră ceea ce se întâmplă în ultimul timp o bătălie politică. Vreau să vă asigur, că ceea la ce asistaţi acum nu este o bătălie dintre partidele politice. Este o luptă pentru viitorul ţării, unde de o parte sunt cei cărora le pasa de ţară, iar de altă parte sunt cei cărora le pasă de propriul buzunar şi le este frică să răspundă pentru fărădelegile pe care le-au comis. Fac un apel către oamenii de bună credinţă, inclusiv din partidele din Alianţă sau cele din opoziţie: trebuie să oprim acest dezmăţ împotriva propriilor cetăţeni. Colegilor din Alianţă, Guvern si Parlament, vreau să le spun că am luptat împreună pentru un viitor mai bun în această ţară, nu pentru a-i oferi unui singur om toate instituţiile ţării, nu pentru a-i păstra în poziţii pe procurorii care au acţionat aşa cum au acţionat în 7 aprilie şi care continuă în acelaşi fel să acţioneze acum prin muşamalizarea crimelor.

Trebuie să recunosc că o parte din vină pentru situaţia în care am ajuns acum cu toţii o port şi eu personal. Prea mult timp am tolerat pornirile cu caracter vădit antidemocratic ale unora pretinşi exponenţi ai unei guvernări democratice. Prea mult timp a trebuit să fac cedări în numele Alianţei, al viitorului democratic şi european al Republicii Moldova. În timp ce noi guvernam, unii foloseau guvernarea AIE ca pe un paravan pentru a-şi camufla adevăratele interese, pentru a-şi întări acele scheme defectuoase moştenite încă din perioada guvernării comuniste.

În 2009, am pornit cu toţii să construim o Moldovă europeană, prosperă, liberă, democratică, cu instituţii ale statului care activează în interesul cetăţenilor. Am crezut sincer că unii se pot debarasa de apucăturile lor, dar m-am înşelat. Acei care au construit scheme criminale cândva continuă şi acum să-şi facă interesele.

Atâta timp cât unele gazete sau posturi TV vor înţelege să ne spună că albul este negru sau ca negrul este alb, această ţară se va afla într-un mare pericol. Sănătatea unei naţiuni se bazează şi pe calitatea presei, pe onestitatea sa. Atâta timp cât oamenii nu mai au încredere în această instituţie fundamentală a democraţiei şi libertăţii, care este presa, putem spune, cu siguranţă, că avem o problemă.

Aş avea un mesaj pentru cei care cred că, dacă strâng cât mai multe instituţii media sub acelaşi acoperiş, vor putea manipula mai uşor o naţiune întreagă: Nu este asa! Justiţia nu se face la televizor sau în editoriale scrise la comandă! Poate că aţi confiscat afaceri, poate că aţi confiscat gazete sau posturi de televiziune, însă nu veţi reuşi, niciodată, să confiscaţi conştiinţa oamenilor!

Influenţa oligarhică în AIE a adus la deformarea sistemului politic în RM, când activitatea instituţiilor statului doar în aparenţă corespunde standardelor democratice.

Cel mai elocvent exemplu de denaturare a procesului politic este activitatea Consiliului AIE, care arbitrar şi-a arogat dreptul anticonstituţional de autoritate supremă în stat, încercând, pe această cale, să substituie Guvernul şi Parlamentul în luarea deciziilor politice majore, inclusiv în politica de cadre. Consiliul AIE se vrea, după atribuţiile sale, un „Polit-biuro al CC PCUS” de altădată, care decide tot, reducând Parlamentul şi Guvernul la rolul de simpli executori ai deciziilor unui organ neprevăzut de Constituţie şi legile în vigoare. În acelaşi timp, unele partide din AIE au împins în absurd principiul algoritmului politic la departajarea domeniilor de activitate în Guvern, echivalându-l cu dreptul la „moşii de partid” şi ingerinţa directă în activitatea instituţiilor de stat. Teza „sunt ministerele partidului meu şi primul ministru nu are de ce să se implice” este o consecinţă a acestei stări de lucruri.

În concluzie, Acordul politic de constituire a AIE trebuie revizuit, pentru că în forma sa actuală a devenit o frână în exercitarea actului de guvernare si duce la oligarhizarea si criminalizarea tarii. În condiţii de limitare reală a prerogativelor constituţionale ale Guvernului şi a Primului ministru în exerciţiu, a devenit imposibilă realizarea programului de guvernare.

Fiind conştient de responsabilităţile politice care îi revin primului ministru în calitate de preşedinte al principalului partid de guvernământ şi de şef de executiv al ţării şi conducându-se de necesitatea respectării necondiţionate a Constituţiei şi legilor RM, Partidul Liberal Democrat din Moldova declară ieşirea sa din Acordul de constituire a AIE, începând cu ora 1400, de pe data de 13.02.2013. Concomitent, PLDM se declară ataşat în continuare Programului de guvernare şi continuă susţinerea politică a Guvernului AIE, având ca scop principal integrarea europeană a RM.

PLDM se adresează partenerilor din AIE să înceapă neîntârziat negocierea unui nou acord de redresare şi de funcţionare în continuare a majorităţii parlamentare în baza componentelor AIE, cu excluderea din textul noului acord a prevederilor neconforme legilor şi practicilor democratice. PLDM se declară împotriva declanşării mecanismului alegerilor anticipate şi se adresează partenerilor din AIE să păstreze majoritatea parlamentară pro europeană din actualul Parlament şi să contribuie prin reformarea AIE la ridicarea eficienţei actului de guvernare în RM.

În aceste condiţii, sunt impus să pun problema tranşant: partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană trebuie să-şi reconfirme votul de încredere pentru Guvern şi pentru programul său de activitate! Dacă cuiva îi încurcă acest guvern şi personal premierul Vlad Filat, să iasă şi să o spună deschis, ori să înceteze aceste atacuri care afectează interesele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor. Eu nu mă ţin de fotoliu şi tot timpul am perceput funcţia de prim-ministru prin prisma responsabilităţii enorme pe care o implică ea. Am acceptat această funcţie ca urmare a încrederii acordate de alegători partidului pe care am onoarea să-l conduc, dar şi înţelegând prea bine că este o posibilitate istorică de a răspunde la acele aşteptări care sunt în societatea noastră.

Anul 2013 este unul extrem de important pentru Republica Moldova atât din punct de vedere al avansării noastre pe calea integrării europene, cât şi din punct de vedere al continuării reformelor. Este un an crucial pentru dezvoltarea ţării noastre, care ne-ar putea ancora definitiv şi ireversibil în parcursul nostru european. Dar, fac un apel către toată clasa politică să nu uite că o istorie de succes se făureşte prin muncă asiduă zi de zi. Prin fapte, nu prin vorbe.

Iar aceste fapte impun nişte condiţii clare tuturor partidelor componente AIE. Nu sunt nişte condiţii noi. Acestea se regăsesc şi în programele partidelor politice de la guvernare, şi în Programul de guvernare, dar în primul rând în mandatul oferit de cetăţeni:
• Miniştrii urmează să îndeplinească Programul de guvernare şi nu indicaţiile de la partid;
• Scoaterea instituţiilor justiţiei, precum Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, instanţele de judecată de sub influenţa politicului şi a intereselor economice înguste;
• Sancţionarea celor care au coordonat muşamalizarea crimei din „Pădurea Domnească”;
• Stoparea atacului mediatic dirijat asupra sistemului bancar din Republica Moldova;
• Demonopolizarea şi depolitizarea mass-media din Republica Moldova;
• Investigarea gestionării proprietăţii de stat de către Agenţia Proprietăţii Publice, mai cu seama a domeniilor – telecomunicatii, metale feroase, energetica;
• Excluderea oricăror forme de corupere a alegătorilor.

Orice încercare de şantaj politic, orice încercare de a împinge ţara în alegeri anticipate de către colegii de alianţă trebuiesc oprite. În caz contrar, ei urmează să-şi asume toată responsabilitatea, dar şi consecinţele. Ţin să le transmit tuturor pe această cale că nu voi mai tolera folosirea instituţiilor statului în alte scopuri decât ale cetăţenilor, nu voi mai tolera derapaje antidemocratice şi nu voi mai tolera ca cineva să ţină ostatici cetăţenii unei întregi ţări, cetăţenii Republica Moldova!
 
sursa: pldm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *