Actualitate

Demnitate romneasca in Transnistria

O frumoasa sarbatoare de suflet – cu poezie, cantec si amintiri – a avut loc la Liceul romanesc „Lucian Blaga” din Tiraspol. Cu ocazia celei de-a 19-a aniversari, aici s-au adunat gramajoara profesori, elevi, absolventi si parinti pentru a-i spune scolii dragi: „La multi ani!”. In acesti ani zbuciumati, ei au fost o adevarata familie, mai ales cand a trebuit sa-si apere liceul si dreptul la limba romana de agresiunile regimului separatist.

Manifestarea a inceput cu o slujba religioasa si sfintirea institutiei. „Este o traditie. Prima data am sfintit scoala in 1992, iar ultima oara acum cinci ani, dupa ce am reparat-o in urma evenimentelor dramatice din 2004, cand a fost distrusa de separatisti. Am luptat si Dumnezeu ne-a ajutat sa rezistam”, spune directorul liceului, Ion Iovcev. Pentru el, cea mai mare realizare este ca, in 19 ani, peste o mie de copii au fost salvati de ideologia smirnovista. Un copil care a trecut prin Liceul „Lucian Blaga” stie ca vorbeste romana si ar putea da lectii de demnitate nationala chiar si unor politicieni de la Chisinau. „Pentru noi, anii de liceu inseamna un examen al vietii, o lectie de patriotism adevarat, nu de parada, de care vorbesc comunistii”, spune Irina Bolboceanu, eleva in clasa a XI-a.

La manifestare, au venit cu daruri oaspeti de la Chisinau si de peste Prut. George Simion de la Asociatia „Noii Golani” din Bucuresti a venit cu o donatie importanta – peste 2000 de euro, bani adunati in cadrul unui proiect derulat cu ajutorul mai multor trupe hip-hop, care au inregistrat un CD cu muzica patriotica – „Uniti sub tricolor” – si au dat tot profitul de la comercializarea acestuia liceului romanesc din Tiraspol. Au fost procurate doua microscoape, un laptop si opt calculatoare pentru o sala de informatica. Tocmai din judetul Gorj a venit cu o donatie de carte un alt tanar – Ion Gheorghitan.

Pentru prima data a ajuns in Transnistria si Mihai Nicolae, directorul Institutului „Fratii Golescu” din Bucuresti, cunoscut prin proiectele de sustinere a romanilor din afara granitelor. „Am urmarit cu mandrie totul ce au facut profesorii si acesti tineri romani de aici. Ei fac opozitie agresiunii regimului lui Smirnov”, a spus Mihai Nicolae. La sarbatoare, a vorbit cu admiratie si actrita Ninela Caranfil: „Urmaream cum dansati si cantati si ma minunam cata energie si verticalitate aveti. Pe voi nu va va ingenunchea nimeni nici cu tancurile”. Actrita a venit si cu un recital de versuri cunoscute in anii de renastere nationala, din Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Leonida Lari…

Profesorul universitar Vasile Soimaru le-a facut o surpriza cu „Transnistria toata” – expozitie cu 40 de fotografii extraordinare in care a surprins privelisti pitoresti, monumente istorice si locuri mai putin cunoscute din teritoriul cuprins intre Nistru si Bug. „Sper sa redescoperiti Transnistria noastra draga, cea adevarata si duruta”, a mentionat autorul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *