Actualitate

Deputat ACUM: Sectorului HoReCa să se sacrifice pentru că Guvernul Sandu a negociat PROST cu FMI

„Este, de asemenea, adevărat că am fost dezgustat de modul în care fosta guvernare PD a decis să promoveze această reducere a TVA la 10% pentru HoReCa – la pachet cu controversata și criticata amnistie fiscală. Întreaga reformă, inclusiv reducerea TVA, nu a fost consultată nici cu FMI, nici cu ceilalți parteneri. Iresponsabil comportament. Mai e adevărat și faptul că avem o gaură de un miliard de lei în buget. Astea-s cheltuielile cu miros electoral, planificate în buget de Partidul Democrat, care nu au o acoperire financiară. Pur și simplu au planificat cheltuieli fără să știe de unde vor lua banii. Iresponsabil și neprofesionist”, spune deputatul, membru al Comisiei economie și buget a Parlamentului.

Acesta este, totuși, de acord că o cotă TVA redusă pentru HoReCa este o măsură eficientă de a scoate sectorul din economia neoficială. „Aceste beneficii se văd în timp, dar timp nu avem. Pentru că gaura este imediată. Se impun măsuri curajoase, nepopulare, pentru a identifica surse suplimentare de venit la buget. Nu facem asta pentru că ne place, ci pentru că trebuie. Discutăm zilnic cu Ministerul Finanțelor pentru a identifica soluții și a le înțelege cât mai bine argumentele și intențiile. Ministerul este nevoit să recurgă la acțiuni de austeritate, pentru că au o responsabilitate în fața întregii țări. Am absolut toată încrederea în profesionalismul și bunele intenții a ministrei Natalia Gavrilița și nu o invidiez. Să decizi de unde tai într-o țară unde absolut nicăieri nu este destul. E greu.

Ca să ieșim din această groapă, va trebui fiecare să ne aducem mica noastră contribuție. Inclusiv să facem unele sacrificii și cedări. Am trecut de multe. Va trebui să trecem și de asta. Vom trece și de asta. Nimeni din noi nu e fericit de situația în care s-a pomenit, credeți-mă”, a adăugat Alaiba.

Conform surselor TIMPUL, creșterea TVA-ului a fost „impusă” de FMI iar Guvernul Sandu s-a grăbit să accepte acele condiții pentru a putea arăta societății că a fost deblocată finanțarea externă.

Consilierul lui Dodon mătură pe jos cu Guvernului Sandu: „Este o TÂMPENIE să aplici o cotă TVA de 20% pentru acest sector, când în România este 5%”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *