Timpul.md

Ultima oră 18 Noiembrie 2013 | 15:53

Deputaţii Adunării Populare au votat pentru demiterea lui Mihail Formuzal

Deputaţii Adunării Populare a UTA Găgăuzia au votat vineri, 15 noiembrie, pentru demiterea Comitetului Executiv al autonomiei. În urma audierilor, cu votul a 25 de deputaţi din cei 30 prezenţi, a fost adoptată decizia privind demiterea Comitetului Executiv. La vot au participat fracţiunile Partidului Democrat, Partidului Comuniştilor, Liberal-Democraţilor şi câţiva parlamentari independenţi, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Adunării Populare a UTA Găgăuzia, în cadrul sesiunii speciale, deputaţii au audiat, în conformitate cu Regulamentul de activitate al Adunării Populare, raportul comisiei juridice, prezentat de către Ivan Burgudji, care a lansat o serie de acuzaţii la adresa başcanului Mihail Formuzal. Ulterior başcanul a oferit explicaţii vizavi de acuzaţiile care i-au fost aduse. În urma audierilor, a parvenit propunerea de a pune la vot chestiunea privind demiterea lui Mihail Formuzal, pentru care au votat mai mult de 1/3 din deputaţi (19), inclusiv din fracţiunea PDM (15), 3 deputaţi independenţi şi unul din PCRM.

Potrivit Regulamentului, împuternicirile conducătorului autonomei pot fi sistate în cazul nerespactării de către acesta a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia, a legilor locale şi a hotărârilor Adunării Populare. La votul secret pentru demiterea lui Mihail Formuzal au participat 20 de aleşi ai poporului. Un deputat a votat împotriva demisiei, iar 19 — pentru.

Deputaţii au votat ulterior pentru numirea şefului interimar al executivului autonomiei. Potrivit Regulamentului Găgăuziei, interimatul funcţiei urmează să fie preluat de către primul adjunct, dar, pe motiv că mai devreme Comitetului Executiv i-a fost acordat vot de neîncredere, au fost puse la vot două candidaturi – cea a lui Valeri Ianioglo, prim-vicepreşedintele Comitetului Executiv, şi a Irinei Zelenskaia, şefa Departamentului Justiţie. Cu 19 voturi a fost aprobată candidatura Irinei Zelenskaia.

Hotărârea Adunării Populare va intra în vigoare după publicare în buletinul oficial Express Kanon, iar corpul de deputaţi se va reuni în plen pentru a stabili data referendumului privind acordarea votului de încredere conducătorului autonomiei, conform prevederilor legale.
 
Sursa: IPN

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus