Timpul.md

Europa 15 Octombrie 2010 | 20:40

Deputaţii europeni: Alianţa, cea mai bună şansă de a evolua rapid spre UE

Pe 11-12 octombrie, în RM s-a aflat o delegaţie a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, între care Graham Watson (Marea Britanie), raportor pentru RM, responsabil pentru monitorizarea procesului de negociere a Acordului de Asociere RM-UE, Monica Macovei şi Cristian Preda (România) Ei au avut întevederi cu Mihai Ghimpu, Vlad Filat, ambasadori ai statelor UE, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Luni seară, în cadrul unei conferinţe de presă, eurodeputata Monica Macovei a declarat că RM este campioană la îndeplinirea condiţiilor în negocierile cu UE. Au fost făcute progrese semnificative în ultimul an în negocierea tratatului de asociere cu UE, negocierile pentru liberalizarea vizelor, iar aprecierile la nivel tehnic sunt că RM este campioana regiunii la îndeplinirea condiţionalităţilor în aceste procese. Şi europarlamentarul român Cristian Preda a apreciat în termeni pozitivi reformele îndeplinite în ultimul an de către actuala guvernare de la Chişinău. „În problema vizelor, RM a evoluat cum nu a evoluat nici o altă ţară din centrul şi estul Europei”, a spus el. Întrebaţi dacă termenul de 18 luni, anunţat de ministrul de Externe al Italiei, Franco Frattini, pentru liberalizarea regimului de vize este unul realist, Graham Watson a declarat că Frattini a fost Comisar european pentru probleme de justiţie şi afaceri interne în cadrul Comisiei Europene, de aceea, crede că opinia sa poate fi considerată ca a unui expert în domeniu.

Graham Watson a spus la rândul său că salută apropierea RM de UE şi consideră că aceasta are un viitor european. „Am fost asiguraţi de către liderii AIE că vor face un front unit în vederea viitoarelor alegeri. Alianţa reprezintă cea mai bună şansă de a evolua mai rapid spre UE, dar vom colabora cu oricine va câştiga la alegeri...”, a adăugat Watson. Eurodeputaţii au atenţionat, totuşi, AIE de necesitatea de a continua împreună drumul european pe care merge RM. Potrivit lui Cristian Preda, AIE nu ar trebui să se concentreze asupra faptului cum oamenii să-l uite pe Voronin, deoarece Voronin nici măcar pentru comunişti nu mai este actual. Lumea aşteaptă să iasă din sărăcie, iar partidele din AIE vor putea să scoată ţara din sărăcie dacă vor continua drumul de până acuma. Preda a subliniat şi necesitatea sprijinului civic din partea cetăţenilor, care ar trebui să iasă la vot.

Andreea Ştefan

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus