Politică

Deputaţii nu se pot înţelege asupra proiectului noului Regulament al Parlamentului

Deputaţii din majoritatea parlamentară, care susţin acest proiect, consideră că el va fi eficientizată activitatea legislativului, opoziţia însă, susţine că astfel ea va fi redusă la tăcere, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „Fabrica” de la postul Publika TV, vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu, deputat democrat, a remarcat că timpul legislativului costă, dar se întâmpla ca pe parcursul zilei de şedinţă deputaţii să fie foarte mult timp în pauză. „Vom evita abuzurile, acum în regulament este o lacună. Se va interzice blocarea tribunei, aducerea în sală a echipamentului de amplificare a sunetului. Parlamentul va fi mai eficient”, a accentuat deputatul.

Parlamentarul liberal-democrat, Tudor Deliu, a spus că pentru comunişti munca în Parlament înseamnă să strige la microfon şi să bată în masă. „Noi efectiv în Parlament lucrăm 2 sau 3 ore, ei nu lucrează deloc. La momentul aprobării ordinii de zi eu personal am calculat într-o zi că au ieşit de 7 ori cu aceeaşi propunere. Încalcă legislaţia, care şi aşa este foarte ambiguă. Noi facem claritate, să nu mai pierdem câte 4 ore la aprobarea ordinii de zi la care se vine cu aberaţii. În Parlament trebuie să existe nişte reguli de joc”, a încheiat liberal-democratul.

Valeriu Saharneanu, deputat din grupul liberalilor reformatori a spus că susţine iniţiativa comuniştilor ca acest proiect să fie avizat în organele internaţionale. „Vrem să consolidăm democraţia. Este o realitate că Regulamentul are nevoie de o schimbare, unele prevederi sunt foarte învechite. Avem o opoziţie antisistem care are elemente de huliganism. În unele comisii permanente a fost perturbată activitatea, acestea nu au avut şedinţe”, a specificat parlamentarul.

Deputatul comunist, Artur Reşetnicov, susţine că prin modificările propuse la Regulamentul Parlamentului se fac acţiuni pentru a închide gura comuniştilor. „Vor să limiteze timpul pentru ca noi să nu putem propune niciun proiect. Dar noi suntem vocea oamenilor. Noi timp de 8 ani am deţinut majoritatea, dar n-am avut astfel de iniţaitive. Aceştia care spun că sunt democraţi au nevoie de jandarmi ca să închidă gura comuniştilor. De ce nu aveţi avizul Consiliului Europei? Încălcaţi democraţia”, a subliniat Artur Reşetnicov.

Proiectul Regulamentului Parlamnetului a trecut deja prin comisiile permanente. Potrivit deputaţilor, Regulamentul nu a suferit schimbări esenţiale din 1996 când a intrat în vigoare.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *