Timpul.md

Actualitate 8 Mai 2017 | 16:40

Deputatul Constantin Codreanu: „Regele Ferdinand I Întregitorul revine în Basarabia vestind Reunirea”

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a participat, sâmbătă, 6 mai 2017, alături de înalte oficialităţi, la dezvelirea bustului Majestății Sale Regele Ferdinand I al României în satul Ţepilova, comuna Ocolina, raionul Soroca, Republica Moldova.

Parlamentarul Constantin Codreanu, alături de Alteța Sa Regală Principele Radu, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, preacucernici părinți, reprezentanți ai Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR) și oamenii din localitate, a asistat la dezvelirea unui nou bust în Republica Moldova, închinat lui Ferdinand I Întregitorul.

„Bustul Regelui Ferdinand I a fost inaugurat în comuna Țepilova Mare la 14 septembrie 1937 din donațiile benevole ale românilor din județul Soroca, urmare a demersurilor Societății „Cultul Eroilor”, regionala Basarabia. După 1944 bustul a dispărut. Asistăm astăzi la un moment de restituție istorică. Bustul Regelui Ferdinand I pe care îl vedem astăzi, identic cu cel instalat în 1937, dar și basorelieful cu stema României Mari, sunt realizate în bronz, din donații și sponsorizări, inclusiv din partea Casei Regale a României, căreia îi mulțumim. Recunoștința noastră se îndreaptă și către sculptorul Veaceslav Jiglițchi din Chișinău căruia îi datorăm acest moment de restituție. Mulțumim doamnei primar Valentina Ceban și domnului avocat Iulian Rusanovschi, președinte ASCOR, inițiatorul restaurării și reinstalării bustului marelui nostru Rege, care a revenit în Basarabia, foarte aproape de cetatea Soroca ridicată de Ștefan cel Mare pe Nistru”, a declarat Codreanu.

Totodată, Codreanu a subliniat: „Aceste monumente simbolice reprezintă repere în timp și spațiu, amintindu-ne de trecut, ca să putem trăi prezentul din plin și să luptăm pentru un viitor mai bun. Să transformăm Podurile de flori în Poduri de fapte, de proiecte. Am văzut astăzi la grădinița-creșă din Ocolina mobilierul cumpărat pe bani alocați de Guvernul României confraților din cel de-al doilea stat românesc. Cu asemenea fapte concrete strângem și mai mult legăturile dintre noi. Suntem în anul dinaintea Centenarului Marii Uniri, proces declanșat de românii din Basarabia, prin decizia istorică a Sfatului Țării din 27 martie 1918. Ideea românească și ideea de unitate națională revin acasă pentru a pregăti Reunirea noastră de mâine, pentru că Reunirea este inevitabilă. Și de aici, de la Țeplilova, Regele Ferdinand I Întregitorul vestește Reunirea”.
 
Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus