Timpul.md

Actualitate 12 Martie 2019 | 04:44

Desenele ''obraznice'' realizate de soldaţii romani dovedesc că, în esenţă, omul a rămas acelaşi

O carieră de piatră care funcţiona în era romană lângă Zidul lui Hadrian în nordul Angliei oferă o imagine a vieţii soldaţilor romani care au construit fortificaţia.

Arheologii de la Newcastle University şi Historic England studiază inscripţiile unice de pe zidurile carierei care a furnizat piatră pentru zid. Inscripţiile realizate în gresie includ o caricatură a unui ofiţer şi un falus, care în cultura romană însemna noroc, scrie Fox News.

Alte inscripţii din cariera din Pădurea Gelt au ajutat experţii să le dateze pe cele noi. Spre exemplu, o inscripţie spune ”APRO ET MAXIMO CONSVLIBVS OFICINA MERCATI”, o referinţă la consulatul lui Aper şi Maximus. Astfel, noile inscripţii sunt datate la anul 207 e.n., o perioadă în care Zidul lui Hadrian trecea prin renovări masive.

„Aceste inscripţii de la Pădurea Gelt sunt probabil cele mai importante de la graniţa Zidului lui Hadrian”, a precizat Mike Collins, inspector al monumentelor antice la Historic England. „Acestea furnizează indicii cu privire la organizarea unui proiect amplu de construcţie precum Zidul lui Hadrian, dar au şi relatări despre viaţa oamenilor, precum caricatura ofiţerului”, a adăugat acesta.

Din păcate, „aceste inscripţii sunt vulnerabile în faţa degradării”, a precizat Ian Haynes, profesor de arheologie de la Newcastle University. „Aceasta este o bună oportunitate de a le înregistra aşa cum sunt în 2019, folosind cele mai bune tehnologii pentru a păstra posibilitatea studierii lor pe viitor”, a adăugat Haynes. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus