Comentariu

Despre Rusia şi ce se mai întâmplă pe-acolo

Începând cu reportajele lui Troţki de acum mai bine de 100 de ani până în ziua de azi românii sunt prezentaţi drept nişte înapoiaţi barbari. Aproape că nu există reportaj despre România în presa rusă în care să nu apară câini vagabonzi, ţigani şi cerşetori. Presa românească sare în sus ori de câte ori apar astfel de materiale, însă uită să scaneze ce se mai petrece prin Rusia. Care nu este chiar cea mai minunată ţară din lume. Nu fiecare rus este un Dostoievski.

De exemplu, în apartamentul din Nijni Novgorod al istoricului Anatoli Moskvin poliţia a găsit zilele acestea 29 de cadavre de femei. Moskvin era specializat în istoria celţilor şi era recunoscut drept specialist în cimitire. De-a lungul anilor a colecţionat 29 cadavre de femei tinere, între 15 şi 25 de ani, pe care le împodobea cu peruci blonde. Poliţia rusă căuta de multă vreme un profanator de morminte care răscolise cimitirele din regiune. În timpul cercetărilor s-au gândit să discute şi cu specialistul numărul unu în cimitire al regiunii – care s-a dovedit a fi el însuşi profanatorul.

În regiunea Krasnoiarsk, în luna aprilie a acestui an, Elena Serişeva (în vârstă de 34 de ani) s-a certat cu soţul şi soacra. Rămasă singură acasă, Elena Serişeva şi-a luat fiica de opt luni şi a aruncat-o în sobă. Copilul a murit ars de viu şi mama s-a culcat liniştită.
Un gardian de la o închisoare de femei din regiunea Amur a fost filmat de camerele de supraveghere în timp ce bătea o deţinută. Filmarea îl arată pe gardianul Serghei Zicikov cum lovea femeia cu palmele şi cu picioarele, cum o târa de păr şi continua să o lovească cu picioarele după ce a trântit-o la pământ. Pe internet pot fi văzute mai multe filme cu bătăile aplicate femeilor din închisoare de acest gardian. Activistul pentru drepturile omului Lev Ponomariov a declarat în legătură cu acest caz: „Cred că unele din închisorile Rusiei pot fi comparate cu lagărele de concentrare din al Doilea Război Mondial. Deţinuţii sunt bătuţi, torturaţi şi violaţi”.

Un pilot rus care trebuia să transporte 192 de pasageri din Magadan la Moscova a fost verificat şi s-a descoperit că a consumat marijuana înainte de decolare. Un alt pilot din regiunea siberiană a fost prins cu droguri asupra sa.

Săptămâna trecută, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe un tânăr cecen la 17 ani de detenţie într-o închisoare de maximă securitate. Ahmedpaşa Aidaiev l-a omorât în anul 2010 cu lovituri de cuţit pe rusul Iuri Volkov în timpul unei încăierări de stradă. În alt caz, Aslan Cerkesov (etnic ne-rus) a fost şi el condamnat la 20 de ani de închisoare pentru înjunghierea unui etnic rus. În aprilie 2005, rusul Valeri Novikov din Kronştadt a deschis focul asupra a trei vecini ceceni. A omorât unul şi a rănit grav doi – iar pentru aceste fapte a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Toate acestea sunt doar câteva ştiri despre ce s-a mai întâmplat în ultimele săptămâni prin Rusia. Acum să ne închipuim cum ar fi ca Rusia să fie zugrăvită în presa din întreaga lume exclusiv prin astfel de ştiri. Probabil că ruşii nu ar fi foarte fericiţi. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *