Timpul.md

Actualitate 10 August 2018 | 12:17

Detalii de groază de la tabăra „Trandafirul”: educatorii foloseau un fier când îi băteau pe copii

13 copii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani au fost bătuţi în tabăra „Trandafirul” din oraşul Vadul lui Vodă de doi adolescenţi care îi supravegheau. Totul s-a întâmplat în noaptea de marţi spre miercuri. Potrivit poliţiei, agresorii, care au 16 şi, respectiv, 17 ani, au sărit la bătaie după ce au consumat alcool. Ei au intrat în camera copiilor şi au început a lovi în stânga şi în dreapta fără motiv, cu o rangă metalică. 

Copiii au ajuns acasă cu vânătăi și tăieturi deoarece fierul cu care au fost bătuţi era ascuţit în capete, fiindcă a fost rupt de la geamuri.

„Noi când dormeam, dormeam pe burtă şi aşa prin somn au venit şi ne-au bătut”, a spus un copil. 

„Când m-am trezit, m-am trezit cu dureri, atunci m-am uimit, nu ştiam din ce cauză au intrat”, a spus un copil.

Părinţii victimelor spun că educatorii aveau un comportament indecent, fumau şi înjurau în prezenţa copiilor. „În primul rând la acea tabără camerele la copii nu se încuiau, adică el să doarmă în siguranţă, camerele nu se încuiau. Putea să intre oricine noaptea peste copii. În al doilea rând nu tabăra respectivă nu avea un paznic”, a spus un părinte.

Apelul la 112 a fost făcut de părinţii alertaţi de copii despre cele întâmplate.

„Administratorul taberei a limitat poliţia şi angajaţii primăriei, inclusiv şi părinţilor accesul în tabără aproape două ore. Timp în care poliţiştii au dus tratative cu administraţia taberei în vederea soluţionarea situaţiei de conflict”, a spus Svetlana Scripcic, ofiţer de presă la Poliţia Capitalei.

Deşi activitatea taberei a fost sistată, echipa postului de televiziune Publika TV a surprins mai mulţi copii pe teritoriul acesteia. Primarul oraşului spune că nu are suficiente pârghii pentru a verifica activitatea centrului de odihnă. „Responsabil de activitatea taberei în conformitate cu noile regulamente despre activitatea agenţilor economici este însăşi agentul economic care poartă responsabilitate pe propria răspundere despre serviciile pe care le prestează. În acest domeniu nu suntem implicaţi defel, nu este din vina noastră”, a spus Iurie Onofriiciuc, primar Vadul lui Vodă.

În baza autorizaţiei primăriei, instituţia avea permisiunea de a organiza doar odihnă pentru maturi. Agentul economic nu avea nici măcar permisiunea de la ANSA şi CNSP, iar cei care trebuiau să verifice condiţiile din tabără şi contractele educatorilor înainte de a elibera foile de odihnă este Direcţia Educaţie din Hânceşti, de unde sunt copiii.

Oamenii legii au deschis un doar penal pentru tortură.

Sursa: publika.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus