Actualitate

Detaliile cutremurătoare ale unei crime care a îngrozit o comunitate. 21 lovituri de cuţit pentru un flirt pe Facebook

Loredana D., o adolescentă de 15 ani, a plătit cu viaţa pentru că a decis să iasă dintr-o relaţie marcată de violenţe. Tânăra, care avea un copil de 1 an şi 3 luni, a fost ucisă cu sânge rece în luna mai a acestui an, de Florin Matei, fostul său iubit, care nu voia să accepte despărţirea. Magistraţii Tribunalului Sălaj l-au condamnat pe tânărul în vârstă de 18 ani la 10 ani de închisoare pentru omor, după ce acesta a înjunghiat-o în ceafă, zona toracică, zona subclaviculară şi peste membrele inferioare şi superioare.

Victima şi agresorul au avut o relaţie de aproximativ doi ani, pe parcursul cărora Florin Matei a dovedit un comportament violent, agresându-i în permanenţă atât pe iubita lui, cât şi pe tatăl acesteia, profitând că acesta din urmă este infirm. Potrivit anchetatorilor, cuplul a locuit sub acelaşi acoperiş doar pentru o lună şi jumătate, la locuinţa tânărului, însă din cauza neînţelegerilor, fata l-a părăsit şi s-a întors acasă, în Jibou.

În 16 mai 2017, tânărul i-a făcut o vizită bunicului, vecin cu familia Loredanei. "În aceeaşi seară, în jurul orei 18, inculpatul a sărit gardul care împrejmuieşte curtea părţii vătămate, a forţat uşa, deteriorând sistemul de închiere, deoarece aceasta nu voia să o deschidă şi să se mai împace cu el. Inculpatul s-a enervat şi a lovit-o cu pumnul în ochi, împrejurare în care tatăl victimei a sărit în ajutorul acesteia, iar inculpatul l-a lovit tot cu pumnul, lovitură în urma căreia bărbatul şi-a pierdut cunoştinţa", se arată în motivare.

Mesajul care i-a întunecat minţile

Două zile mai târziu, Matei s-a întors la locuinţa fostei iubite, de această dată împreună cu părinţii lui, care au încercat în zadar să îl convingă pe tatăl Loredanei să accepte ca tinerii să locuiască împreună, în respectiva casă. După plecarea părinţilor, cei doi adolescenţi au continuat discuţiile pe tema unei eventuale împăcări, fata fiind, însă, de neînduplecat. După aproximativ cinci ore, tatăl victimei i-a cerut inculpatului să plece acasă, fiindcă era târziu. Ajuns la locuinţa bunicilor, Matei a verificat pe internet profilul de Facebook al victimei şi a observat că un tânăr cu care fosta lui iubită obişnuia să poarte discuţii online i-a dat un comentariu de apreciere la o fotografie. "Superbă", i-a scris utilizatorul D.S., în timp ce minora i-a răspuns "Ms ub" (prescurtare folosită pentru "iubi", în limbajul online – n.n.).

Cu minţile întunecate de gelozie, agresorul a revenit la casa Loredanei. Profitând de faptul că părinţii victimei se aflau în bucătăria de vară, inculpatul a intrat în camera victimei, găsind-o în pat, alături de copilul lor minor şi cu fratele ei. Observând că adolescenta continua să transmită mesaje de pe telefonul mobil, criminalul s-a enervat, a luat un cuţit cu lama de 12 cm de pe pat şi i-a aplicat tinerei mai multe lovituri în zona cefei, zona toracică, zona subclaviculară, peste braţe şi picioare, provocându-i nu mai puţin de 21 de plăgi tăiate-înţepate.

A vrut să se sinucidă

La ieşirea din casă, având încă cuţitul în mână, a anunţat-o pe mamă că i-a ucis copila şi i-a cerut să sune la Ambulanţă. Apoi, a luat-o la fugă prin grădină spre locuinţa bunicilor, de unde a luat o bucată de sârmă şi a plecat în pădurea din apropiere cu intenţia de a se sinucide. Planul nu i-a reuşit, astfel că la scurt timp a fost prins de către oamenii legii şi arestat preventiv.

Echipajul de ambulanţă ajuns la locul crimei a găsit-o pe Loredana într-o baltă de sânge, a încercat să o resusciteze, însă fără succes. Raportul de expertiză medico-legală a stabilit că "moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei externe şi interne consecutivă unor plăgi multiple tăiate-înţepate tegumentare şi unei plăgi profunde latero-cervicală dreapta, cu secţionarea pachetului vasculo-nervos latero-cervical drept şi penetrantă în cavitatea toracivă dreapta cu hemotorace drept şi atelectazie pulmonară bilaterală".

Criminalul a cerut instanţei să ţină cont de circumstanţele atenuante, respectiv că a comis infracţiunea sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau printr-o altă acţiune ilicită gravă. Mai exact, Florin Matei a susţinut că a recurs la gestul extrem ca urmare a atitudinii părţii vătămate de indiferenţă faţă de inculpat în momentul în care acesta s-a dus să discute cu ea şi de faptul că aceasta discuta pe reţelele de socializare cu o altă persoană. "Reproşurile victimei i-au creat inculpatului o stare de încordare nervoasă, de mânie, de indignare", se arată în cererea respinsă, de altfel, de către judecători.

Părinţii victimei cer daune morale şi despăgubiri civile

"Examinând elementele de tipicitate ale infracţiunii de omor, se reţine că sub aspectul laturii obiective, fapta s-a comis printr-o acţiune de lovire cu un corp tăietor-înţepător, apt de a suprima viaţa, respectiv aplicarea cu un cuţit a 21 de lovituri, în diverse zone ale corpului. Sub aspect subiectiv, fapta s-a comis cu intenţie directă, inculpatul urmărind producerea rezultatului faptei sale, respectiv decesul victimei", se mai spune în motivare.

Copilul minorei ucise a fost preluat de urgenţă de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, de atunci aflându-se în grija unui asistent maternal, în condiţiile în care bunicii lui au declarat că nu îl poate creşte. Micuţul nu a fost recunoscut de tată, însă surse din comunitate susţin că ar fi rodul relaţiei pe care adolescenta a avut-o cu cel care i-a devenit călău.

Pe lângă cei 10 ani de detenţie, ucigaşului i-au fost interzise, pe o perioadă de trei ani drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, drepturile părinteşti şi dreptul de a fi tutore sau curator. Matei Florin va avea de plătit cheltuieli judiciare către stat în valoare de 3.500 de lei. În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, cu daune morale şi despăgubiri civile constând în cheltuieli de înmormântare, aceasta a fost disjunsă într-un alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Sălaj.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *