Timpul.md

Actualitate 25 Aprilie 2019 | 13:34

Die Zeit despre relativa normalitate a rezultatului scrutinului din Ucraina

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

Publicaţia germană notează într-un editorial, printre altele, că „succesul lui Volodimir Zelenski s-a bazat pe distanţarea oamenilor faţă de clasa politică. El se prezintă ca un outsider, ca o persoana apolitică şi, prin urmare, nepătată, scrie agerpres.ro.

„În Slovenia, un actor de comedie este la conducere (prim-ministru), în Italia mişcarea satiristului Beppe Grillo este la putere, iar în Islanda un actor a fost primar al capitalei.

„În Statele Unite, un om de afaceri este la putere, în Slovacia un jurnalist tocmai a fost ales preşedinte. Dintr-o perspectivă internaţională, alegerile neobişnuite din Ucraina nu par în cele din urmă atât de neobişnuite.

„Chiar dacă astăzi Ucraina nu este comparabilă cu Italia, Islanda sau SUA, alegătorii care se distanţează de partide din cauza furiei şi a neîncrederii nu constitue un fenomen pur ucrainean, ci reprezintă în schimb ceva care va da mult de lucru politicienilor din întreaga lume în anii care vor veni”.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus