Timpul Local

Din cauza crizei, Chicago taie la snge din cheltuieli

Chicago, orasul in care actualul presedinte american si-a petrecut tineretea si si-a inceput cariera politica este obligat sa taie la sange din cheltuieli si sa concedieze mii de oameni, iar altor mii sa le taie din salariu pentru a face fata recesiunii. Municipalitatea metropolei ce numara aproape 8 milioane de locuitori a decis sa inchida toate institutiile publice luni, angajatii urmand sa fie trimisi fortat acasa si fara a fi platiti.

Primaria, bibliotecile, spitalele publice, dar si restul institutiilor publice vor avea lacatul pe usa, aceasta fiind o masura necesara pentru a reduce deficitul bugetar, a explicat Biroul pentru Buget si Management, relateaza „Chicago Tribune”. Strazile nu vor fi nici macar maturate, iar gunoiul nu va fi ridicat in aceasta zi, serviciile de salubritate urmand sa-si reia activitatea zilele urmatoare. Vor lucra insa serviciile de urgenta – politia, pompierii si paramedicii. Nu va fi o masura izolata – ziua fortata de concediu neplatit se va repeta inca de cel putin doua ori in acest an: imediat dupa Ziua Recunostintei si apoi in Ajunul Craciunului. Desi, initial, prima zi de economie fusese stabilita pentru dupa Ziua Recunostintei, Consiliul municipal din Chicago a decis ca masura a devenit o urgenta si a mutat-o pentru 17 august. Economiile pe care Chicago le va face din aceste trei zile fara servicii publice vor fi de aproximativ 8,3 milioane de dolari, au estimat oficialii metropolei. Dar edilii le-au cerut tuturor bugetarilor sa isi ia cat mai multe zile de concediu neplatite, iar dupa ce multi dintre ei au acceptat, municipalitatea spera sa poata creste aceste economii cu pana la 34 de milioane de dolari.
Suma este oricum infima, de vreme ce deficitul bugetar al orasului este estimat pentru 2009 la 475 de milioane de dolari (cel mai mare din ultimii 10 ani).

„Tsunamiul pensiilor”

Din cauza aceluiasi deficit, peste 600 de profesori din sistemul public de educatie din Chicago au fost concediati. Bugetul municipal nu mai poate sustine nici macar plata pensiilor profesorilor – iar singura masura ce ar putea fi aplicata este cresterea impozitului pe proprietate din Chicago cu 1,5 procente, ceea ce ar aduce venituri de 43 de milioane USD. Iar vestile proaste nu se opresc aici: pentru anul fiscal 2011, bugetul ar putea creste la 900 de milioane, asa ca vor fi necesare masuri si mai dure – concedierea altor sute de profesori si cresterea numarului permis de elevi dintr-o clasa.
Insa, oricat de dureroase ar fi aceste masuri, a nu fi reactionat in niciun fel in fata realitatii ar fi fost cu mult mai dureros, comenteaza „Chicago Tribune”. S-ar fi putut ajunge in situatia Californiei, stat aflat in faliment, cu un deficit urias, de 26 de miliarde de dolari. Sutele de mii de someri din California nu mai au bani nici macar sa isi ingroape mortii, lasand sarcina pe umerii statului, in timp ce acesta a fost nevoit sa elibereze inainte de termen aproximativ 40.000 de infractori, a caror detentie costa prea mult statul. Chiar si manualele pentru scolile publice au fost eliminate, pentru ca si acestea costau statul cateva sute de milioane de dolari, a explicat guvernatorul Arnold Schwarzenegger.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *