Timpul.md

Actualitate 24 Octombrie 2018 | 09:31

Directorul general OMC: R. Moldova este lider regional, datorită reformelor implementate

Moldova este primul stat din regiune în care toate licitațiile de achiziții publice se vor desfăşura online. Ca urmare, datorită reformelor implementate, Moldova este un lider în această zonă a Europei, iar transformările sunt apreciate și la nivel mondial. Declarația a fost făcută de către directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Alan Wolf, la un seminar al OMC, desfășurat la Chișuinău.

"Nu este obligatoriu să fii o țară mare din componența Organizaţiei Mondiale a Comerţului ca să fii lider. Moldova nu este un stat mare, dar datorită conducerii țării și reprezentanților ei în OMC, e lider al OMC", a spus Alan Wolff, directorul general al OMC, citat de publika.md.

Ministrul Finanțelor, Octavia Armașu, a declarat, în context, că statul va economisi în jur de un miliard de lei pe an datorită sistemului electronic de achiziții publice M-Tender, lansat oficial săptămâna trecută.

"Toți au condiții egale de participare la licitații. Avem o concurență mai mare la licitații și în felul acesta reușim să obținem economii la achiziții publice și reușim să demonopolizăm unele achiziții publice", a spus Armaşu.

Procedurile implementate în sistemul de achiziții din Moldova au fost recomandate de către experți și pentru noii membri ai OMC.
"Tadjikistan, la fel, dorește să implementeze sistemul electronic de achiziții publice, deoarece asta ne va permite să luptăm cu corupția și să creştem transparența", a spus reprezentantul Tadjikistanului, Abubakr Satturov.

Iar ministrul Economiei din Kazahstan, Nurken Kenez, spune că țara sa este interesată de preluarea experienței Moldovei privind aplicarea platformelor electronice pentru achiziții și în sectorul privat.

La forumul care va dura trei zile participă reprezentanți din 20 de țări membre ale Organizației Mondiale a Comerțului. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus