Eveniment

Dirijorul şi violonistul Nicolae Botgros a împlinit 67 de ani

Solicitat de agenţie, Nicolae Botgros a menţionat că îşi va sărbători ziua de naştere alături de cei apropiaţi, după care va pleca într-un turneu în două oraşe din România.

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. A studiat la Şcoala de Arte din Soroca şi la Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău.

În 1982, maestrul a fost distins cu titlul Artist emerit şi în 1988 – cu cel de Artist al Poporului. În 1993 a fost decorat cu Ordinul Republicii. În 2014, i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României, în grad de comandor.

Printr-o hotărîre de guvern din ianuarie 2014, numele lui Nicolae Botgros îl poartă Şcoala de Arte din Soroca, unde marele maestru a învăţat în anii 1968-1972.

Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, precum și în toate ţările din spațiul ex-sovietic. De-a lungul activităţii sale, a acompaniat sute de interpreţi din R. Moldova şi România. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *