Spectacole

Dispute daco-romane la Zilele Romei

Acesta care s-a încheiat cu o serie de demonstraţii de luptă între romani şi celţi, dar şi între romani şi daci, chiar dacă nu erau iniţial în program.

Conform legendei, Roma a fost întemeiată de gemenii Romulus şi Remus pe 21 aprilie 753 î.Hr.

Pentru prima dată la această manifestare s-au alăturat daci şi romani veniţi din Ardeal.

Preşedintele Asociaţiei Terra Dacica Aeterna din Cluj, doctor Cristian Aurel Roman, a declarat că scopul manifestării a fost să recreeze atmosfera din timpul războaielor daco-romane.

”Am venit 40 de membri din care 10 romani şi 30 de daci aici, la Circo Massimo din Roma să facem o paradă alături de cei 1500 de actori din toată lumea. Încercăm să arătăm puţin din civilizaţia dacică şi din cea romană din provincia Dacia de la noi”

Românii se află pentru prima oară în capitala italiană. Ei s-au întâlnit cu membrii Grupului istoric roman din Roma în Bulgaria la un festival asemănător, dar la proporţii mult mai mici. Atunci au primit şi invitaţia de a veni în capitala italiană.

Echipamentul militar roman poartă însemnele Legiunii XIII Gemina, legiunea cea mai longevivă pe teritoriul Daciei romane, care a staţionat în decursul secolelor II şi III d. Chr. la Apulum (Alba Iulia de azi). Dacii au costumaţii simple, făcute de ei în cea mai mare parte.

Interesant este că în tabăra de la Roma, românii au respectat şi ritualurile antice, în sensul că la ora locală 14.00 a sunat goarna pentru masa de prânz şi toţi s-au aşezat să mănânce.

Asociaţia Terra Dacica Aeterna a fost înfiinţată la 1 iunie 2007 la Cluj-Napoca, reprezentând o premieră în spaţiul românesc, în ceea ce priveşte recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană.

Romanii italieni vor să vină în România

Grupul istoric roman a luat fiinţă în 1994, dar doar de opt ani organizează astfel de festivaluri, explică pentru RRA vicepreşedintele grupului, şeful paradei istorice Piedro Galone, ca personaj roman – prefectul Pedronio.

”La ceva foloseşte. Este important ca romanii să vadă ce înseamnă adevărată romanitate. Trebuie descoperite şoi păstrate vii aceste rădăcini.

"Anul acesta au venit şi românii, bulgarii, nemţii, englezii, cehii, slovacii şi spaniolii”.

Italianul spune că în vară ar dori să ajungă cu aceste demonstraţii şi în România. Colegii lor români însă sunt sceptici, deoarece susţin că pentru astfel de manifestări nu există niciodată finanţe.

Turismul istoric din România, "insuficient promovat"

Pe lângă grupul de 40 de romani şi daci clujeni, la manifestare au participat şi 12 tinere fete venite din Zalău, care reprezentau Garda gepidă şi nimfele dacice. Coordonatoarea lor, Ancuţa Mărieş, susţine că acesta reprezintă debutul lor în străinătate.

”Ajută la imaginea României pentru că avem valori, avem tineri capabili şi talentaţi şi cred că suntem datori să arătăm, noi de vârsta asta medie, tot ce avem mai bun în istorie” este de părere Ancuţa Mărieş.

Ea mai susţine că în România turismul istoric nu este promovat cum trebuie.

"în România turismul istoric nu se promovează din păcate, deşi sunt situri importante. Ne-am gândit să facem pentru început coregrafii romane, după aceea ne-am gândit să valorificăm şi tradiţiile dacice şi astfel am început să căutăm ritualuri. Merge greu pentru că nu avem multe documente. Despre daci se ştie numai din alte surse istorice.

"Documente şi dovezi sunt abia după cucerirea romană, când deja cultura dacică avea soarta unui popor cucerit” a declarat coordonatoarea grupului de fete din Zalău, grup care i-au cucerit prin dans pe italieni.

Sursa: Radio România Actualităţi

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *