Sport

Divizia Scandalurilor

În centrul atenţiei nu au fost pasele şi nici fazele spectaculoase create de fotbalişti, ci arbitrii.

Aceştia au fost acuzaţi de patronii unor cluburi, fiindu-le adresat un calificativ extrem de dur – ,,brigăzi de idioţi în negru”. Declaraţia îi aparţine preşedintelui CSCA-Rapid, Victor Ostap. Un alt club nemulţumit de arbitraj este Olimpia Bălţi. Astfel, declaraţiile tari, acuzările dure, ieşirile de pe teren în timpul meciului şi amenzile usturătoare – toate acestea bat într-o singură direcţie, înspre arbitraj.

,,O brigadă de idioţi îmbrăcaţi în negru”

Prima echipă care a luat foc a fost CSCA-Rapid. În meciul cu Zimbru, scor 0-0 (17 septembrie, etapa a opta), în minutele de prelungiri, echipei din Ghidighici i-a fost anulat un gol pe motiv de ofsaid. Chiar dacă au trecut mai mult de două săptămâni de atunci, nicio înregistrare video nu a arătat clar dacă jucătorii de la CSCA-Rapid au fost sau nu în poziţie neregulamentară şi nici experţii în domeniu nu au dat un verdict. Părerile au fost împărţite.

După fluierul de final, preşedintele CSCA-Rapid, Victor Ostap, enervat şi nemulţumit de arbitraj, a intrat pe teren pentru a le reproşa ceva arbitrilor, însă a fost calmat de antrenorii Serghei Secu şi Dănuţ Oprea. La câteva minute însă, acesta s-a dezlănţuit şi a declarat: ,,Acest individ (cu referinţă la centralul meciului, Igor Şaţchii – n.a.) fură fotbalul, actualul fotbal, viitorul fotbal. Se fură din bugetul clubului. Fură un grup de idioţi îmbrăcaţi în negru care se numesc arbitri. Cu părere de rău am fost furaţi de vreo 10 puncte anul ăsta şi capăt nu se vede. Avem un campionat furat, blatat, care este unul de nimic. Cine are nevoie de aşa fotbal? Domnul Cebanu? Aceşti idioţi care iau câte 2-3 mii de dolari pe meci?”.
Peste două zile, acuzaţiile în adresa arbitrilor din partea lui Ostap au continuat în faţa presei. „Există o mafie care controlează arbitrajul. Aş vrea să dau nume, dar nu pot pentru că nu am documentări. Mă sună preşedinţi de cluburi şi-mi propun să dau 1000-2000 de dolari pentru arbitraj. Aşa e învăţată lumea la noi. Eu mai bine decât să intru în blaturile astea, mai bine investesc în fotbalul pentru copii”. Totuşi, Ostap a recunoscut că, atunci când activa la Zimbru, a plătit şi el arbitrii. Banii însă, sune el, îi dădea pentru un arbitraj corect: ,,Atunci se plăteau câte două mii de dolari de meci. Le dădeam banii, dar eu îi rugam să mă lase în pace, să joace băieţii fotbal”.

În toate acuzaţiile aduse de preşedintele CSCA-Rapid un lucru nu a fost clar – suma plătită arbitrilor. Acesta a declarat, mai întâi, că arbitrii iau câte 2-3 mii de dolari pe meci, apoi a spus că unii preşedinţi de cluburi (care utilizează această practică) îi propun să plătească câte 1000-2000 de dolari pentru arbitraj. În alt context, a vehiculat sume de zeci de mii de dolari pe meci. Ulterior, CSCA-Rapid a propus semnarea unui pact între cluburile din Divizia Naţională, prin care să se oblige să nu mituiască arbitrii şi să dispute meciurile în mod ,,fair-play”. Dintre echipele care încă nu au semnat pactul emis de formaţia din Ghidighici se numără Dacia, Zimbru, Sf. Gheorghe şi Nistru Otaci.

Vicepreşedintele Comitetului de Arbitrii, Vladimir Antonov, a dezminţit acuzaţiile aduse de preşedintele CSCA-Rapid şi i-a replicat: ,,Suntem recunoscători domnului Ostap pentru asemenea sincerităţi, însă noi am dori ca acesta să declare în faţa instituţiilor de profil”.

Ultima picătură a răbdării lui Chiseliov

O altă echipă care se consideră o pătimită a arbitrajului este Olimpia Bălţi. Patronul acesteia, Serghei Chiseliov, a acuzat arbitrajul încă din etapa a patra, la mijlocul lunii august. După remiza cu Iskra-Stal, Chiseliov declara, la 14 august curent: „Campionatul Moldovei se transformă în circ. Azi a fost pornografie, şi nu arbitraj. Pentru asemenea arbitraj, arbitrii trebuie sancţionaţi cel puţin cinci etape”.

Chiseliov s-a arătat nemulţumit de arbitraj şi după partida pierdută cu Sheriff (1-2). „Sheriff bate gol cu mâna – totul e normal. Iar când unui mijlocaş de-al nostru aproape că tricoul îl băgau în chiloţi – arbitrul nu vede nimic. Astăzi eu nu cred că în Moldova există echipă care ar putea învinge Sheriff-ul cu aşa un arbitraj cumpărat”.

Serghei Chiseliov a reacţionat aproape după fiecare meci din cele zece jucate de echipa sa în această ediţie de campionat. După partida cu Dacia (3-1 pentru ,,lupii-galbeni”), Chiseliov s-a apropiat de arbitri şi i-a înjurat. Punctul culminant a venit în etapa a zecea, la meciul cu Nistru, atunci când jucătorii Olimpiei au părăsit terenul cu 15 minute înainte de final. „Otăcenii” au deschis scorul în minutul 32, prin fostul mijlocaş de la Sf. Gheorghe, German Pyatnikov. La începutul reprizei secunde, Olimpia a beneficiat de un penalti care a fost transformat de fundaşul Jude Ogada. Cu 16 minute înainte de finalul partidei, Nistru Otaci a reintrat în avantaj prin acelaşi Pyatnikov după un şut la vinclu din colţul careului de 16 metri. Faza a fost precedată de două faulturi la jucătorii Olimpiei, arbitrul însă a lăsat jocul să continue, iar Nistru a reintrat în avantaj. Imediat după aceasta, patronul Olimpiei, supărat pe arbitraj, i-a cerut antrenorului Nicolae Bunea să scoată echipa din teren, lucru care s-a şi întâmplat.
„În minutul 74, când Nistru a înscris al doilea gol, după două greşeli de arbitraj în defavoarea noastră, a însemnat ultima picătură a răbdării mele. Meciul cu Nistru a fost influenţat de arbitrajul neadecvat. Doi jucătorii ai Nistrului trebuiau eliminaţi. Doar în meciul cu FC Tiraspol, Milsami-Ursidos şi Academia UTM am avut parte de un arbitraj cât de cât corect şi care nu a fost mituit. În celelalte meciuri, arbitrii au fost cumpăraţi şi au distrus planurile echipei noastre. Arbitrii iau mită în valoare de zeci de mii de dolari şi îşi fac treaba îmbrăcând tricouri negre pe teren”.

În rezultat, Olimpia a suferit înfrângere tehnică (0-3) şi a primit o amendă în valoare de 25 mii lei pentru acest gest. Serghei Chiseliov a fost amendat cu 5 mii lei. Clubul din Bălţi a mai fost amendat, de asemenea, pentru admiterea afişării unui banner cu caracter rasist. Mai mult decât atât, patronului Olimpiei i-a fost sistat dreptul de a se afla pe banca tehnică şi în vestiarul echipei până la finele acestui sezon. „Este o penalizare minimă. Pentru întreruperea meciului, conform Codului disciplinar, amenda constituie cel puţin două mii de dolari”, a menţionat vicepreşedintele Comisiei de disciplină a FMF, Iurie Conusevici.

Serghei Chiseliov nu a dorit să comenteze pedeapsa primită. „El s-a liniştit şi a spus că a decis singur să nu participe la conducerea echipei în următoarele şase luni”, a explicat vicepreşedintele Comisiei de disciplină a FMF. La mijlocul lui septembrie, şi patronul CSCA-Rapid, Victor Ostap, şi-a manifestat intenţia de a părăsi lumea fotbalului. „Am promis familiei că în iarnă abandonez fotbalul. Familia vede că eu mă distrug, mă autodistrug”, a precizat acesta.

CSCA-Rapid şi Olimpia nu sunt unicele echipe care s-au arătat nemulţumite de arbitraj. Antrenorul Milsami-Ursidos, Gabi Stan, în mai multe rânduri şi-a arătat supărarea declarând doar că arbitrajul a fost de-o manieră proastă. Un semn de întrebare s-a ivit şi după meciul Dacia – FC Costuleni (1-0, etapa a noua), atunci când patronul FC Costuleni, Iurie Chirinciuc, iniţial a declarat că „Dacia a avut un noroc foarte mare de arbitri”, iar imediat după aceasta, într-un alt context, a spus că nu poate acuza arbitrajul: „Astăzi a fost parţial cu ei, parţial n-a fost cu ei”.
La 1 octombrie, s-au întâlnit într-un meci din cadrul etapei a 11-a a Diviziei Naţionale principalele pătimaşe ale arbitrajului, CSCA-Rapid şi Olimpia. Partida s-a încheiat cu un egal sec – 0-0. Chiar dacă celor de la Rapid le-a fost anulat un gol pe motiv de ofsaid, oficialii clubului nu au izbucnit aşa cum s-a întâmplat anterior.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *