Actualitate

Doisprezece morţi şi câteva persoane dispărute în incendiile de vegetaţie din Australia, izbucnite de mai multe luni după trei ani de secetă

Alimentate de temperaturile în creştere şi de vânt, coloane de foc şi fum au acoperit luni şi marţi mai multe localităţi de coastă, obligând mii de localnici şi de turişti să se refugieze pe plaje. Mulţi dintre ei au intrat în apă pentru a se salva de flăcări.

Incendiile de vegetaţie au distrus până acum peste 4 milioane de hectare, iar condiţiile favorabile duc la apariţia de noi focare aproape în fiecare zi. Miercuri sunt încă peste 100 de focare de incendii active în statul New South Wales (NSW), iar mii de pompieri luptă cu flăcările.

Corpul unui bărbat a fost descoperit miercuri dimineaţă în epava arsă a maşinii sale, pe coasta sudică a statului New South Wales, iar autorităţile susţin că numărul victimelor ar putea creşte odată ce pompierii vor reuşi să pătrundă în zonele grav afectate de incendii.

 

„Cu tristeţe raportăm că poliţia a confirmat încă trei decese în urma incendiilor de pe coasta de sud”, a anunţat miercuri un reprezentant al poliţiei din Sydney. „Poliţiştii se află la lacul Conjola unde o casă a fost complet distrusă de flăcări iar locatarul este dat dispărut”, a adăugat el. Persoana dispărută are 72 de ani.

Conform primelor estimări ale poliţiei, aproape 200 de gospodării din New South Wales au fost distruse de flăcări.

În statul Victoria, patru persoane sunt în continuare dispărute, conform unui anunţ făcut de premierul acestui stat, Daniel Andrews, după ce un incendiu extrem de puternic a izbucnit la Gippsland – o zonă rurală aflată la aproximativ 500 km est de Melbourne.

Aproximativ 4.000 de persoane din oraşul Mallacoota, statul Victoria, s-au refugiat pe plaje după ce incendiile au blocat evacuarea pe drumul principal. Unii dintre localnici, care şi-au petrecut noaptea la bordul unor mici ambarcaţiuni, au susţinut că doar schimbarea bruscă a direcţiei vântului a făcut să nu se înregistreze victime.

„Focul continua să se intensifice şi apoi s-a lăsat întunericul (din cauza fumului n.r.). Nu puteai nici să-ţi vezi mâna dacă o ridicai în faţa ochilor. Apoi în întunericul deplin au început să se vadă sclipiri roşii şi am înţeles că suntem în calea flăcărilor. Cenuşă a început să cadă din cer, urmată de tăciuni aprinşi. În acel moment, lumea a început să intre în apă. Din fericire, direcţia vântului s-a schimbat şi focul ne-a ocolit”, conform relatării unui localnic din Mallacoota, citat de Reuters.

La Milton, o mică localitate pe coasta de sud a statului New South Wales, oamenii au stat la cozi ore în şir pentru a putea cumpăra orice mai rămăsese pe rafturile magazinelor alimentare. Conform unui localnic, magazinul alimentar a limitat vânzările la doar 6 produse de client, iar o pană de energie electrică a făcut imposibilă plata cu cardul.

Condiţiile meteorologice urmează să devină din nou favorabile izbucnirii şi extinderii incendiilor la sfârşitul acestei săptămâni.

Capitala Canberra a fost acoperită de o perdea groasă de fum, ce a dus la o creştere a nivelului de poluare a aerului de peste 20 de ori faţă de nivelul maxim admis, iar autorităţile au lansat avertismente de sănătate.

https://www.g4media.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *