Timpul.md

Actualitate 28 Iunie 2019 | 11:42

Donald Tusk îi răspunde atacului lui Putin asupra liberalismului

Șeful Consiliului European, Donald Tusk, a comentat declarațiile președintelui rus Vladimir Putin care a afirmat că ideea liberală modernă este depășită. Ironizând în faţa presei faptul că insomnia cauzată de decalajul orar i-a permis să citească integral acest interviu, Tusk a contraatacat din Japonia, unde participă la summitul G20.

„Trebuie să spun că sunt în total dezacord cu argumentul conform căruia ideea liberală este depăşită. În calitate de europeni, apărăm aici cu fermitate şi fără echivoc democraţia progresistă”, a spus fostul premier polonez în timpul unei conferinţe de presă organizate la Osaka.

„Cine susține că democrația liberală este depășită, susține de asemenea că și libertățile, statul de drept și drepturile omului au devenit caduce”, a spus el.

„Pentru noi, în Europa, este vorba de valori esenţiale şi perene”, a continuat Tusk, adăugând că „autoritarismul, cultul personalităţii şi legea oligarhilor sunt cele cu adevărat depăşite, chiar dacă uneori ele pot părea eficiente”.

Anterior, Putin a declarat în intreviul pentru publicatia britanica că ideea liberală a devenit depășită, iar partenerii occidentali au recunoscut că „unele dintre elementele sale sunt pur și simplu nerealiste”. Potrivit lui Putin, în țările occidentale exista o ruptura între elite și populație.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus