Actualitate

Dumitru Robu este NOUL procuror general interimar

Robu a mai deținut această funcție de interimar, în vara lui 2019, atunci când l-a precedat tot pe Alexandr Stoianoglo, acesta fiind numit de fostul președinte Igor Dodon în această funcție.

Robu a concurat pentru această poziție cu procurorul în cadrul Procuraturii Anticorupție, Victoria Furtună.

Dumitru Robu și-a început cariera la 24 iulie 2013, fiind numit în funcția de procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale, potrivit Anticorupție.md.

El a ajuns în atenția mass-media datorită dosarului licitaţiei privind amenajarea parcărilor în Chişinău, în care au fost vizaţi fostul primar Dorin Chirtoacă, fostul vice-primar Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi. Pe 1 martie 2018, a fost numit în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău.

El a indicat în declarațiile de avere din 2016 și 2018 donații de mii de euro de socri și cadouri obținute de sărbători de familie. În 2018, Dumitru Robu a primit o donație de 8.000 de euro din partea socrului, iar 14.000 de euro i-a câștigat la cumetria copilului.

În iunie 2019, a ajuns procuror general interimar după plecarea Partidului Democrat de la putere și demisia fostului procuror general Eduard Harunjen în contextul scandalului provocat de interceptările opozanților guvernării. Astfel, după votul din Parlament și avizul pozitiv dat de Consiliul Superior al Procurorilor, la 31 iulie 2019, Igor Dodon a semnat decretul prezidențial de numire a lui Robu în funcția de procuror general interimar.

În septembrie 2019, procurorul general interimar de atunci, Dumitru Robu, a pornit trei dosare penale pe cazul interceptării ilegale a mai multor politicieni, reprezentanți ai societăţii civile și jurnalişti.

Dumitru Robu este finul de cununie al procuroarei Vera Chiranda, care, la rândul său, este cumătră cu fostul viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Chiranda a fost reținută în 2018 într-un dosar legat de mită pentru o serie de judecători, sub acuzația că ar fi fost intermediara unei mite între judecători și câțiva oameni care voiau anumite soluții în dosarele pe care le aveau pe rol Robu a fost decorat în 2015 de către Consiliul Superior al Procurorilor cu insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2017 – cu medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa III.

După ce, în decembrie 2019, Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general, Dumitru Robu a revenit în funcția de adjunct al procurorului-șef în Procuratura municipiului Chișinău.

Sursa: anticorupție.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *