CSI / Rusia

După ce a acuzat Moscova de crime de război, Amnesty International critică din nou Rusia

În Rusia, potrivit experţilor Amnesty Internaţional, încălcările documentate sunt cele care vizează libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică, în plus, autorităţile ruse şi-au consolidat influenţă asupra masă media şi au extins controlul asupra Internetului.

„ONG-urile s-au confruntat cu şicane şi represalii dure, ca urmare a aplicării legii „cu privire la agenţii străini”, şi o nouă lege care interzice „organizaţiile nedorite”, restrângând în continuare accesul la finanţare externă,” se arată în raportul Amnesty Internaţional.

Separat, raportul constată situaţia din Caucazul de Nord, unde „nu încetează încălcările grave ale drepturilor omului”. În acelaşi timp, raportul arată că, în comparaţie cu anii precedenţi, în această regiune a Rusiei „au avut loc la mai puţine atacuri ale grupărilor armate”. Raportul spune că din regiunea au început să vină în mod considerabil mai puţine rapoarte de încălcare a drepturilor omului, dar organizaţia susţine că nu este vorba despre o stabilizare a situaţiei, ci pur şi simplu a scăzut activitatea apărătorilor drepturilor omului şi a jurnaliştilor independenţi, din cauza presiunii la care sunt supuşi.

Autorităţile ruse încearcă să unească societatea „în jurul ideilor de unitate, patriotism şi valori tradiţionale, precum şi în teamă faţă de duşmanii interni şi externi”, constată Amnesty Internaţional.

Experţi organizaţiei ne amintesc despre uciderea lui Boris Nemţov la Moscova, despre anchetă privind bătaia opozantului Oleg Kasin. De asemenea, raportul menţionează dosarele penale intentate împotriva directorului Bibliotecii Literaturii Ucrainei din Moscova – Natalia Sarina, şi a activiştilor Ildar Dadin şi Evgheni Vitisko.

Amnesty Internaţional critică sistemul judiciar rus, menţionând că în ţară s-au consemnat achitări în mai puţin de 0,5% din cazuri.

Recent, Amnesty Internaţional a acuzat forţele militare ruse că, în timpul atacurilor repetate în Siria, au ucis medici şi salvatori sosiţi la locul bombardamentelor pentru a acordă primul ajutor medical. În decembrie anul trecut, organizaţia a descris loviturile aeriene ale Rusiei în Siria drept „crime de război”.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *