Interviu

Dupa opt ani de minciuna si manipulare, cetateanul a aflat adevarul

Interviu cu Vlad Filat,  presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

– Dle Filat, cum credeti: aceste alegeri parlamentare anticipate sunt o continuare a competitiei din primavara sau, totusi, reprezinta o campanie distincta?
– Pe de o parte, avem aceiasi actori politici, aceleasi reguli de joc, aceleasi tendinte de fraudare din partea guvernarii prin intermediul mass-media pe care le controleaza si prin utilizarea resurselor administrative. Pe de alta parte, noi cunoastem deja cum se fraudeaza alegerile, am intreprins masuri seroase si vom incerca sa minimalizam efectele actiunilor ilegale ale comunistilor.

– Care ar fi temele-cheie ale acestei campanii?
– Cred ca nu exagerez cand afirm ca alegerile din 29 iulie sunt dominate de discutiile privind evenimentele din 7 aprilie si zilele ce au urmat. Tonalitatea respectivelor discutii a fost data de comunisti, pentru ei aceasta tema fiind singura salvare in situatia in care, pur si simplu, ei nu pot raspunde la intrebarile legate de situatia social-economica dramatica, de nerespectarea drepturilor omului sau de politica externa falimentara. Guvernarea se agata in disperare de subiectul „7 aprilie” fiindca, dupa opt ani de guvernare, e ridicol sa afirmi ca pentru problemele grave din economie vina o poarta Opozitia. Din fericire, contactele cu cetatenii si informarea lor obiectiva referitor la 7 aprilie s-au soldat cu o schimbare radicala de perceptie a populatiei. Daca, imediat dupa acele evenimente, lumea era intoxicata masiv de imperiul mediatic comunist, acum majoritatea cetatenilor cunosc exact ceea ce s-a intamplat in acele zile, cine sunt adevaratii regizori si executanti ai scenariilor diabolice puse la cale de regimul Voronin. In aceasta munca de informare vreau sa mentionez, in mod special, contributia echipei de tineret a PLDM ai carei membri, in cadrul campaniei „Adevarul”, au vizitat sute de localitati din R. Moldova, au discutat cu alegatorii, au adus probe si au convins majoritatea cetatenilor acestei tari ca 7 aprilie a fost o provocare de proportii a comunistilor pentru a ascunde frauda electorala si a fortifica un regim dictatorial.

– Activismul tinerilor e dovada ca regimului nu i-a reusit sa-i inspaimante…
– Eu as spune chiar ca in aceste alegeri anticipate nu doar tinerii, ci si maturii gandesc mai descatusat, inclusiv in raioanele dominate in trecut de comunisti. Dupa patru ani de monopol informational comunist, in cadrul alegerilor, are si Opozitia posibilitatea de a-si expune punctul de vedere si acest lucru isi lasa amprenta. Acum lumea este mai bine informata si nu se lasa manipulata ca in trecut. Impactul electoral al acestei situatii va fi unul consistent, sunt convins.

– Adica, sunteti convins de diminuarea sanselor comunistilor? Dar de ce credeti ca s-ar schimba scorul electoral, de vreme ce, cu mici exceptii, in scrutinul din 29 iulie participa aceiasi actori politici, cu aceleasi programe si echipe?
– Nu exista niciun dubiu ca sansele comunistilor s-au diminuat. Mai mult, sunt convins ca la 29 iulie vom asista la debarcarea regimului Voronin si acest lucru se va intampla in cel mai pasnic mod, prin puterea votului cetatenilor care doresc sa traiasca intr-o tara libera. Va fi un moment foarte important, unul de cotitura in istoria noastra moderna. De ce se produce aceasta rasturnare intr-un interval de timp relativ scurt? Raspunsul e simplu: dupa opt ani de minciuna si manipulare, cetateanul a aflat adevarul.

– Este evident ca PCRM lasa o mostenire grea. Pe deasupra, si criza mondiala se face tot mai simtita. Cum veti face fata unei guvernari post-comuniste?
– Comunistii au venit la putere atunci cand se inregistra o ascensiune economica si pleaca in momentul unei recesiuni foarte puternice. Dar acest lucru nu constituie o scuza pentru noi, deoarece ne-am asumat misiunea de a readuce R. Moldova in normalitate. PLDM are oameni care nu numai stiu sa constate anumite situatii din societate, ci si pot oferi solutii viabile si pot realiza ideile propuse. Avem o claritate deplina in ceea ce priveste modul de depasire a crizei economice si a impactului ei asupra tarii noastre. Dar noi avem si alte probleme grave. In primul deceniu de independenta, in pofida numeroaselor greseli, au fost puse bazele statului de drept, au inceput sa functioneze institutiile democratice, au fost create mecanismele economiei de piata. Dupa opt ani de guvernare comunista toate aceste realizari au fost, pur si simplu, demolate. Vom fi nevoiti sa depunem eforturi uriase pentru a recladi un stat modern, democratic, cu o economie de piata functionala.

– Ne puteti spune cativa pasi concreti?
– Avem de infaptuit trei mari reforme: cea institutionala, care inseamna institutii democratice si interactiunea lor in stricta conformitate cu principiul separatiei puterilor; cea economica, ceea ce presupune descatusarea energiilor creatoare ale cetateanului prin debirocratizarea, demonopolizarea si dereglementarea economiei; si reforma educationala – daca vreti, reforma morala a societatii – care prevede un cu totul alt statut al educatiei, culturii si Bisericii. In ultimii opt ani s-au distrus nu numai statul de drept, economia si imaginea R. Moldova, ci si spiritualitatea noastra. Deci, si in aceasta directie e nevoie de viziuni novatoare, capacitate manageriala si de o minima coerenta in apararea si promovarea identitatii noastre.

– Daca prognozele si sondajele se adeveresc si comunistii pierd alegerile, o coalitie democratica, pentru o eventuala guvernare, este inevitabila. Ce garantii puteti da cetatenilor ca nu se vor repeta disfunctionalitatile aliantelor din trecut?
– Din toate greselile se trag concluzii si cred ca erorile pot fi evitate. Avem o innoire substantiala a clasei politice, in prim-plan au venit politicieni neimpovarati de viziuni si deprinderi perimate. In plus, o viitoare coalitie se va baza pe valori si principii, nu pe conjunctura, ambitii si interese de grup. Partidul Liberal Democrat va insista asupra unor intelegeri principiale, care sa fie respectate cu rigurozitate. Fiecare trebuie sa-si asume anumite responsabilitati si sa-si faca onest treaba.

– Totusi, trebuie sa fiti constient de faptul ca accederea la guvernare inseamna, de foarte multe ori, diminuarea popularitatii – atat a dvs., cat si a partidului…
– Nu suntem o formatiune ce se afirma exclusiv luptand impotriva cuiva, desi lupta cu comunismul este o necesitate vitala pentru societatea noastra. Noi construim un partid de mare perspectiva care, in urma clivajelor politice, va ocupa un loc sigur pe esichierul politic al R. Moldova. Vom oferi societatii solutii clare si ne vom angaja in realizarea ideilor propuse. Un partid se edifica cu multa migala si cu foarte multa rabdare. Sunt si din acei care vor imediat la putere, care vad in partid doar un mecanism de realizare a anumitor interese… Dar, nu vom face conjunctura – vom demonstra consecventa si principialitate si, sunt convins, vom reusi.

– Pana la data de 29 iulie au ramas zile numarate – cinci, mai exact, daca e sa apelam la matematica. Ce mesaj aveti pentru alegatorii din R. Moldova?
– Daca as putea sa ma adresez pe viu tuturor celor care, miercurea viitoare, vor trebui sa ia o decizie aflandu-se fata in fata cu buletinul de vot, le-as spune urmatoarele: „Stimati alegatori! Stiu ca aceste doua campanii electorale consecutive v-au obosit, stiu ca dvs. nu aveti nevoie de prea multe argumente pentru a va pronunta in favoarea democratiei. Am simtit umarul dvs. permanent, in cele mai grele situatii. La 29 iulie 2009 avem o mare sansa – sa facem ceea ce au facut demult popoarele lumii, sa scapam de un regim invechit, antipopular si antinational. Sa incepem revenirea noastra la normalitate. Nu incape indoiala ca sunteti alegatorii nostri, ca doriti cu tarie un viitor democratic si european pentru tara noastra. Dar, astazi, a vota este prea putin. Fiecare dintre noi mai are rude si prieteni care, din anumite motive, n-au participat la vot sau, din greseala, au votat un partid care a adus tara la faliment. Avem nevoie de mobilizare, avem nevoie de ajutorul dvs. Numai in cazul in care la 29 iulie vom fi uniti si vom vota impreuna pentru Moldova, vom putea spune ca am spalat rusinea unei generatii si am redat copiilor nostri speranta in ziua de maine. Va chem sa fiti activi, sa votati „Stejarul” si sa aveti deplina incredere in echipa Partidului Liberal Democrat din Moldova”. Asta le spun alegatorilor, caci 29 iulie e sansa noastra a tuturor.

– Va multumim pentru interviu si va dorim succes!

Alexandru Damian

Achitat din fondul electoral al formatiunii

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *