Moldova

Economistul Dodon prezintă soluţii pentru BEM pe Facebook

Dodon a declarat pe o rețea de socializare că fondul de garantare a depozitelor este cu mult sub valoarea depunerilor la Banca de Economiii. Dodon susține că în caz daca nu se va actiona promt si rapid, atunci mai mult de jumatate din depozite nu vor avea surse de acoperire.

”Pentru salvarea BEM sunt necesare cel putin 500 mln lei (declaratia oficialilor BNM). Termenul limita – maximum luna martie 2013. Aceste mijloace financiare au 2-a posibile surse – majorarea capitalului social sau credit preferential de la BNM si implicarea Fondului de garantare a depozitelor”, scrie Dodon pe Facebook.

Majorarea capitalului social presupune emisie suplimentara de actiuni. Statul cu cota de 56 % trebuie sa aloce 280 mln lei din Bugetul de stat pentru anul 2013, care are déjà o gaura de peste 1,5 mlrd lei drept urmare a prognozelor macroeconomice eronate, fapt criticat de socialisti in octombrie 2012 in dezbaterile parlamentare. Daca statul nu va aloca aceste mijloace apare riscul pierderii pachetului de control si coborirea cotei statului sub 50 la suta. Daca statul gaseste 280 mln nu exista certitudinea ca actionarii privati vor accepta sa aloce 220 mln lei pentru acoperirea incomptentei si faradelegilor comisie de conducerea bancii si Consiliul de administratie compus din functionari publici”, notează Dodon.

Potrivit socialistului, ”implicarea Fondului de garantare a depozitelor nu rezolva problema pentru ca valoarea depozitelor este incomparabil mai mare decit marimea Fondului. In plus aceasta inseamna ca problema BEM va fi rezolvata pe seama intregului sistem bancar, fiind penalizate toate bancile comerciale pentru lacunele statului in administrarea pachetului de control al BEM”.

”Oferirea unui credit preferential de la BNM ar putea fi o solutie cu conditia ca se face o ancheta detaliata si transparenta cu scopul penalizarii functionarilor vinovati si principalul se reuseste restituirea unei parti din creditele neperformante. Mijloacele creditare restituite de agenti economici in favoarea BEM ar putea servi drept surse de intoarcere a creditului allocat de BNM. In caz contrar nu exista nici o garantie si nici un sens pentru BNM sa aloce banii statului pentru a salva BEM”, mai notează Dodon.

Potrivit lui Igor Dodon, ”în toate cazurile descrise mai sus este necesara de vointa politica si de aprobarea unei decizii prin votul majoritatii parlamentare. Or vedem ca acum in Parlament nu exista claritate referitor la – cine reprezinta majoritatea parlamentara”.

”In caz daca nu se va actiona promt si rapid. Atunci mai mult de jumatate din depozite (la moment depozitele doar persoanelor fizice cca 4 mlrd lei) nu vor avea surse de acoperire. Panica a sute de mii de oameni ce nu vor putea sa-si restituie banii de la BEM se va arunca asupra altor banci. Oamenii vor scoate banii din sistemul bancar si vor incerca sa securizeze economiile sale prin transferul leilor in valuta forta – $ SUA, €, … In conditiile cind intrarile de valuta in tara sunt scazute (exporturile au scazut si cad in continuare, investitiile straine directe lipsesc) va aparea o presiune foarte mare asupra cursului de schimb. Daca BNM nu va interveni prin vinzarea valutei din rezervele sale cursul de schimb va creste, ceea ce va provoca scumpiri in lant la toate produsele si serviciile. Ce va urma …. este clar”, scrie Dodon.
 
via hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *