Timpul.md

Internațional 4 Aprilie 2017 | 08:47

Emisarul american pentru Coreea de Nord, trimis la Moscova în această săptămână

Emisarul american pentru Coreea de Nord este trimis în această săptămână la Moscova pentru a discuta cu diplomația rusă despre regimul de la Phenian, cu câteva zile înainte de prima vizită în Rusia a secretarului de Stat, Rex Tillerson, a anunțat luni diplomația americană, citată de AFP. 

Joseph Yun, reprezentant special al Departamentului de Stat pentru politica nord-coreeană, se va afla la Moscova, de marți până joi, pentru a discuta despre "cooperarea pe probleme legate de Coreea de Nord", conform unui comunicat.

Yun se va întâlni cu ministrul adjunct rus al Afacerilor Externe, Igor Morgulov, și experți ai unor centre de analiză și cercetare de la Moscova.

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, este așteptat în luna aprilie în Rusia, pentru prima sa vizită oficială în calitate de secretar de Stat.

Coreea de Nord este ținta unei serii de sancțiuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru programele sale balistic și nuclear iar Rusia dispune de un drept de veto.

Beijingul are de asemenea drept de veto iar Statele Unite intenționează ''să pună presiune'' pe China pentru a ''acționa'' împotriva cursei înarmării nucleare a Coreii de Nord, a prevenit duminică ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley.

Președintele american, Donald Trump, a afirmat că este pregătit "să rezolve" singur problema nord-coreeană. fără ajutorul Chinei, potrivit declarațiilor citate duminică de cotidianul Financial Times, cu câteva zile înainte de vizita omologului său chinez, Xi Jinping, relatează AFP.

"În cazul în care China nu va rezolva Coreea de Nord, vom face noi acest lucru", a declarat președintele american cu intenția evidentă de a-și arăta determinarea și fermitatea, înainte de a-l primi pe liderul de la Beijing, Xi Jinping, joi și vineri, la reședința sa privată Mar-a-Lago, în Florida.

La întrebarea dacă este posibil ca Statele Unite să acționeze singure, fără să aștepte ajutorul Chinei, Donald Trump a răspuns: "Absolut", fără să ofere mai multe detalii.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus