Timpul.md

Actualitate 19 Mai 2017 | 08:53

Ex-primarul capitalei, Serafim Urecheanu, despre votul uninominal: „Alegătorii trebuie să cunoască deputatul, dar nu brigadirii de partid”

Fostul primar al municipiului Chișinău, Serafim Urecheanu, consideră că votul uninominal va stop migrațiunea și spectacolele politice. Acesta este de părere că alegătorii trebuie să-și cunoască fiecare deputat în parte și nu "brigadirii de partid", care în anumite circumstanțe ar putea „vinde” un întreg cârd de deputați. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „IMPORTANT”, de la postul TVC 21.

„Situația în țară poate soluționa numai circumscripția uninominală. Vor veni cum noi am venit în primul Parlament. Eu eram în fracțiunea deputaților independenți. Și lăsăm la o parte spectacolele astea cu partidele politice. Nu avem partide, domnul Gheorghe. Avem brigadiri de partid și avem oameni care finanțează unele lucruri”, a declarat Urecheanu.

Fostul primar al capitale este de părere că votul uninominal va stopa migrația politică, or în asemenea condiții e mai greu de cumpărat fiecare deputat în parte, pentru că există și oameni cu verticalitate care nu vor ceda.

„E mai greu de cumpărat fiecare deputat în parte că acolo sunt și oameni cu verticalitate, decât de cumpărat un brigadir de partid și aceasta-ți aduce tot cârdul: „na”. Iată de ce trebuie circumscripții uninominale”, a subliniat acesta.

Mai mult, Urecheanu consideră că actualul sistem este o bătaie de joc față de popor și țară.

„Nu este bine ce avem noi acuma. Este o bătaie de joc față de această țară și față de popor. Eu consider că primul Parlament care a fost ales pe circumscripții uninominale a fost cel mai eficient partid. Închipuie-ți, domnul Gheorghe, că atunci ar fi fost brigadirii de partid, nimeni nu-l știe pe Petrescu de la Briceni, Dudoglo de la Comrat și-l votează. Fiecare deputat trebuie să-l cunoască alegătorii și atunci se va stopa migrațiunea aceasta”, a adăugat fostul primar al municipiului Chișinău.
 
Sursa: Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus