Timpul.md

Actualitate 14 Decembrie 2016 | 16:43

Expert: Lumina se va scumpi dacă nu de la 1 ianuarie, atunci mai târziu

Tarifele la energia electrică ar putea să se majoreze cu 10% şi această majorare ar acoperi doar devierile financiare suferite de furnizorul de energie, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă expertul IDIS „Viitorul” Victor Parlicov, fost director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

Expertul consideră că tarifele la energie vor creşte dacă nu de la 1 ianuarie, atunci mai târziu. „Eu cred că oamenii trebuie să cunoască că aceste devieri financiare trebuiau incluse în tarif oricum. În primul rând, ele vin de la faptul că leul moldovenesc s-a depreciat brusc la sfârşitul anului 2014, începutul anului 2015. Parţial acest lucru a fost cauzat de devalizările din sistemul bancar, adică de furtul miliardului. Astfel, deprecierea monedei a dus la necesitatea de majorare a tarifelor. Această majorare nu a avut loc atunci, a fost amânată, şi acum va fi introdusă în facturile oamenilor”, a spus Victor Parlicov.

Expertul presupune că ANRE va încerca să amâne luarea unei decizii până la încheierea unor noi contracte de furnizare a energiei electrice, ceea ce se va întâmpla cel mai probabil în luna martie anul viitor, pentru a include în noile tarife deja cifrele ajustate.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus