Timpul.md

Actualitate 20 Aprilie 2016 | 18:11

Exportul de material lemnos va fi temporar sistat

 Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre care vizează reglementări mai stricte în ceea ce privește exporturile de material lemnos, precum și suspendarea temporară a acestora, în condițiile în care Ministerul Mediului constată o supraexploatare a pădurilor, informează MOLDPRES.

 Este interzis temporar exportul de lemn brut, materiale din acesta, a traverselor din lemn pentru căile ferate, precum și lemnul prelucrat. ”Pădurile din Republica Moldova sânt încadrate în grupa I funcțională, având în exclusivitate funcții de protecție a mediului înconjurător și nu de exploatare intensivă”, afirmă Ministerul Mediului. Potrivit acestuia, ”interesul național de conservare a patrimoniului natural este mai presus decât interesul economic”.

Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa, doar 12 al sută din teritoriu este acoperit de păduri. Totodată, în ultimii 25 de ani Moldova este un exportator activ de lemn, a menționat ministrul Mediului Valeriu Munteanu.

Aproximativ patru mii de hectare de pădure sîât tăiate anual din suprafaţa împădurită a Republicii Moldova, parţial prin defrişări ilegale. Motivul acestor din urmă este obținerea câștigurilor necontabilizate, care se ridică la zece milioane de euro, a declarat anterior ministrul Mediului în cadrul unor dezbateri publice.

Potrivit Biroului Național de Statistică, defrișările de pădure au crescut de la o suprafață de 2661 hectare în anul 2008 la 3572 hectare în 2014. Pădurile ocupă o suprafață de peste 290 mii de hectare.

MOLDPRES

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus